Vladimír Smejkal: Firemní večírek by neměl skončit katastrofou nebo trapasem

17. prosinec 2013

S odborníkem na pravidla společenského chování prof. Ing. Vladimírem Smejkalem, CSc. LL.M. jsme si povídali o etiketě vánočních večírků, oslav a návštěv.

Mluvili jsme o nejčastějších prohřešcích, kterých se lidé při těchto akcích dopouštějí. Zaměřili jsme se na etiketu, kterou by měli návštěvníci těch slavnostních akcí dodržovat.

Večírky jsou staré jako lidstvo samo. První mejdany se konaly už dlouho před naším letopočtem. Různé párty najdeme i v pozdějších historických záznamech. Například je o nich zmínka v 17. století v Anglii, Francii a Nizozemí nebo také ve Výmaru, v době dvorního rady Johanna Wolfganga Goetha. Údajně byl ve vynalézání nejrozmanitějších večírků neúnavný.

Základem je místo, nálada a lidi

Dnes jsou párty a mejdany nejčastější formou setkání s přáteli. Není tak podstatné, jaké gastronomické zázraky se podaří pořadatelům takové akce připravit. Nejdůležitější je na správném místě, za správných okolností a ve správné náladě svést dohromady správné lidi.

Žena (ilustrační foto)

Chcete-li, aby se vám párty vydařila, nezapomeňte na tři hlavní zásady. Vaši hosté by měli být v podobném věku. Jejich počet by měl být vhodný a měli by mít podobné zájmy.

Zábavu určuje i věk a pohlaví

Platí pravidlo, že shodného věkového složení dosáhneme, zveme-li společně hosty asi mezi šestnácti až dvaceti lety, mezi dvaceti až třiceti lety, a mezi třiceti až šedesáti lety. Navíc záleží na vhodné kombinaci obou pohlaví.

Počet pozvaných je určen velikostí prostor, které máme k dispozici. Zveme vždy o něco více mužů než žen. Určité společné zájmy jsou nutné proto, aby si hosté měli vůbec o čem povídat.

Zdroj informací: kniha Lexikon společenského chování (Vladimír Smejkal, Hana Bachrachová)

autoři: Alima Martinová , Vladimír Smejkal
Spustit audio