Zdeňka Sládečková: Vítězství? Začíná v hlavě

9. prosinec 2013

S psycholožkou PhDr. Zdeňkou Sládečkovou jsme mluvili o cestě za vítězstvím ve sportu i v životě.

Povídali jsme si o tom, co to znamená, když se říká, že je vítězství „v hlavě“. Mluvili jsme o tom, jakým způsobem na sobě může člověk pracovat, aby měl stabilní psychiku.

Psychika člověka je jako dům. Zjednodušeně řečeno má dvě části. První z nich je viditelná, můžeme ji na první pohled pozorovat. Funguje jako nadzemní část domu. Každý z nás má ovšem ve své psychice i druhou část, kterou nikdo nevidí. Když zůstaneme u přirovnání k domu, tak jde o jakýsi sklep nebo suterén.

Jak nás ovlivňují skrytá zákoutí naší duše?

Druhá část je přitom objemnější a silnější. Zatímco v domě se do sklepa dostaneme celkem snadno, v naší psychice to tak jednoduché není.

Naše chování ovlivňují obě části. V psychoterapii je proto účinnější pracovat s oběma. „Oblast práce s podvědomím je trošku náročnější a tak si ji beru na starost já. Je to malinko tajuplné, ale když je psychika otevřená, hodně prospěšné. Postupně učím prohloubené relaxace, meditace, autohypnózu a autosugesce. Všechno to takhle vypadá složitě, ale není,“ konstatuje psycholožka Zdeňka Sládečková.

autoři: Alima Martinová , Zdeňka Sládečková
Spustit audio