Karlovo náměstí by se po letech mělo dočkat rekonstrukce

17. únor 2017

Karlovo náměstí má po dlouhých letech naději na rekonstrukci. O nové podobě vede spory město s památkáři, které by teď měl podle pražské radní pro infrastrukturu a životní prostředí Jany Plamínkové z hnutí Starostové a nezávislí vyjasnit takzvaný soutěžní dialog. Výsledkem má být návrh nové podoby náměstí, na kterém se shodnou všechny zúčastněné strany.

„Soutěžní dialog znamená, že se vyhlásí architektonický workshop, kam přijdou architekti, zástupci Prahy 2, hlavního města, památkáři, zástupci VFN a vůbec všichni, kteří mají s Karlovým náměstím co do činění,“ vysvětluje radní Plamínková. Z diskuse by pak po několika měsících měl vzejít vyjednaný návrh.

„Budeme muset s památkáři diskutovat, co je pro ně přijatelný kompromis. V 19. století se tam lidi procházeli, dnes je situace jiná, takže se musíme o tom všem bavit, co oni by tam snesli.“ A jak je to s termíny? „Do konce roku bychom chtěli mít územní rozhodnutí, příští rok bude nutné získat stavební povolení, bude se muset vybrat zhotovitel a mohlo by se začít. Takže konec roku 2018, pokud vše půjde hladce. Jinak se dočkáme až v roce 2019.“

Kam s železničním překladištěm?

Městské části kritizují plánované železniční překladiště v Malešicích. Obávají se hlavně navýšení dopravy a zhoršení ovzduší. Developer, který má překladiště zhotovit, už radnicím zaslal studii. Podle Jany Plamínkové ale vůbec není jasné, jak bude překladiště velké. „Pokud by to mělo být překladiště pro celou Českou republiku nebo dokonce i pro střední Evropu, což se neví, protože to investor neuvedl, to se musí vyjasnit. A my máme podezření, že to má být velké překladiště, a to by podle nás nemělo být v hlavním městě.“ Vše by se mělo vyjasnit až v procesu EIA, tedy studie o vlivu stavby na životní prostředí.

Spustit audio