Divadlo se nedělá pro peníze. V Mladé Boleslavi herci dostávají role šité na míru

24. leden 2018

Městské divadlo v Mladé Boleslavi mělo v minulé sezóně průměrnou obsazenost představení téměř 94 procent. Co stojí za tímto úspěchem? Jak si divadlo vede letos? A jak jsou na tom herci s platem? Situaci popsala ředitelka Janeta Benešová.

„Myslím, že to je vychovaná předplatitelská obec, která ví, co si kupuje a proč si to kupuje. A nabídka je taková, že si předplatitelé mají z čeho vybrat, ať je to žánrově rozlišené předplatné, datumově, nebo pro věkovou kategorii – děti, mládež, senioři, pro které hrajeme od 18 hodin. Takže si myslím, že předplatitelské skupiny nabízí rozmanitost a lidé si mohou vybrat,“ říká k vysoké návětěvnosti Janeta Benešová.

Městské divadlo musí ale už s ohledem ke svému názvu obsáhnout nabídkou všechny lidi v daném městě a nemůže se spoléhat například jen na komedie, které jsou obecně divácky populární. Úspěch hry přitom umí v Mladé Boleslavi poznat velmi jednoduše.

„Naše obchodní oddělení má statistiku poměrně přesnou. Funguje to tak, že máme přibližně 22 předplatitelských skupin. To znamená, že inscenaci, kterou nastudujeme, musíme odehrát pro všechny předplatitelské skupiny. A tam je obsazenost, sál máte zaplněný dejme tomu z 60 nebo 70 procent předplatiteli. Zbytek se prodává na volnou kasu. A už v době životnosti inscenace vidíte, jestli se inscenace doprodává nebo jestli tam chodí jen předplatitelé.“

Největší hit představují v současnosti Muži v ofsajdu. Další díla, která mají podle Janety Benesové nakročeno k úspěchu, jsou Chaplin, Kráska na scéně nebo Deburau. Ředitelka divadla zároveň uvedla, že mladoboleslavská scéna často pro mladé herce znamená určitý mezičlánek.

„U nás herci dostávají role šité na míru. Každý v souboru má možnost zazářit a mnohdy mají role, které třeba v Praze už nedostanou. Je to předstupeň před tou nejvyšší ligou. V Praze dejme tomu, že je první liga, tak by nebylo této první ligy, pokud by nedocházelo k rozvoji studentů právě na oblastech. Myslím, že zrovna v Mladé Boleslavi mají herci příležitost, aby se z nich stali herci, o které opravdu Praha zájem má.“

Janeta Benešová

Upozorňuje také, že platy v divadle nejsou vysoké. Herci si musí shánět další zakázky jako dabing, focení nebo moderování, aby se uživili.

„Rozhodně se toto zaměstnání nedělá pro peníze, to určitě ne. Samozřejmě tam musí být něco, čemu se říká láska k divadlu. Musí tam být to stoprocentní propadnutí divadlu. Pak samozřejmě když jste zamilován, rozum do toho moc nemluví. Jestliže se někdo rozhodne být hercem, nehledí na to, že peníze jsou lehce pod celorepublikovým průměrem.“

Jak Městské divadlo v Mladé Boleslavi spolupracuje s pedagogy a studenty? Jaké novinky chystají pro rok 2018? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio