Jeden den na Brdy nestačí. V okolí ale chybí ubytovací zařízení i restaurace

24. květen 2017

Pociťují Hořovice zvýšený turismus v souvislosti s loňským otevřením nedalekých Brd? Jak město postupuje s problémem kamionové dopravy? A jak si vede nedávno otevřené muzeum? Na hořovické události se zaměřil starosta města a místopředseda Finančního výboru zastupitelstva Středočeského kraje Jiří Peřina z ČSSD.

V loňském roce se otevřela chráněná krajinná oblast Brdy, reakce na první sezónu byly spíše rozpačité, protože se čekalo, že bude turistů přijíždět víc. Hořovice představují jednu ze vstupních bran do CHKO. A Jiří Peřina určitý zvýšený zájem registruje.

„Považujeme se za jakousi severní bránu Brd. Takže jakýsi nárůst zejména cykloturistiky a turistiky pociťujeme. Co si myslím, že stále ještě chybí, jsou v okolí Brd ubytovací kapacity, restaurace, a tak dále. Protože se domnívám, že opravdu jeden den na Brdy nestačí. Tam jsou ještě rezervy. Ale počítáme také s rozvojem privátního sektoru a rozhodně se nebráníme jako město privátnímu sektoru pomoci. Třeba nejrůznějšími formami dotací, grantů a podobně. Pokud bude poptávka po takové pomoci, určitě se tomu nebudeme bránit.“

Doprava je problémem Hořovic stejně jako v případě dalších měst v okolí dálnice D5. Také Hořovicemi projíždějí kamiony. Jiří Peřina v této souvislosti v únoru sliboval, že proběhne dopravní průzkum, výsledky ale zatím nejsou dostupné.

zámek Hořovice

„Analýza se týká většího území, je do toho zapojeno více obcí – Cerhovice, Žebrák, Zdice. A víceméně se snažíme studií dokázat, že zákaz tranzitu přes naše obce by situaci řešil. A zejména bychom se zbavili zátěže v centru Hořovic zákazem průjezdu nákladní dopravy. Doufáme, že nakonec analýza ukáže, že značku budeme moci umístit. Bylo by vhodné ji umístit hned na dálnici, aby kamiony nesjížděli do Hořovic a okolních obcí. K tomu budeme potřebovat nejenom spolupráci kraje, protože se k nám dostávají kamiony po krajských silnicích. Ale aby nesjížděli z dálnice, potřebujeme také souhlas Ředitelství silnic a dálnic a Ministerstva dopravy ČR. Takže kvůli vyšším orgánům je to běh na dlouhou trať.“

Jak si v Hořovicích vede nedávno otevřené muzeum? Jak město postupuje ve výkupu pozemků kvůli plánovanému obchvatu? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Peřinou!
Spustit audio