Kam míří peníze z rozpočtu Středočeského kraje? Systém popsal Gabriel Kovács

11. duben 2017

Středočeský kraj disponuje v roce 2017 rozpočtem ve výši 20 miliard korun. Svoji politiku ale může utvářet pouze z drobné části peněz. Kam směřuje většina financí a jak se daří vybírat daně, prozradil náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast financí Gabriel Kovács z hnutí ANO 2011.

Peníze na konkrétní potřeby se ve Středočeském kraji rozdělují v pravidelných rytmech. Pokud se dělají větší změny v rozpočtu, musí je schválit zastupitelstvo, které se schází přibližně jednou za dva měsíce. Pokud jde o drobnější výdaje, schválení zařizuje rada cca jednou týdně. S rozpočtovou situací za první kvartál je Gabriel Kovács prozatím spokojený.

„Rozpočet je čerpán podle plánu. V běžných výdajích nevidím potřebu s tím výrazným způsobem hýbat. Naopak už začneme připravovat rozpočet na rok 2018, tam půjdeme mnohem víc do hloubky, do potřeb jednotlivých odborů a příspěvkových organizací. Teď už jsme půl roku na kraji, a tak informace máme a musíme mít. Jsme odpovědní za to, kolik do čeho zařadíme.“

Významnou položku rozpočtu kraje představují takzvané transfery, účelově určené prostředky, jakými jsou například platy ve školství. Jde o hlavní část rozpočtu, která tvoří přibližně 11,5 miliardy korun. Ze zbývajících peněz pokrývají 6,5 miliardy korun mandatorní výdaje. A s výslednými dvěma miliardami korun kraj může aktivně pracovat. Šance, aby byl tento disponibilní balík větší, podle náměstka hejtmanky Středočeského kraje pro oblast financí samozřejmě existují.

„Ze svého pohledu správce financí Středočeského kraje se nemůžu spoléhat jenom na daňové příjmy. Příjmů je víc. Jsou to daňové příjmy, příjmy z evropských dotací, evropských fondů, z národních fondů. Peníze musíme hledat. Daňové příjmy jsou samozřejmě ty nejstabilnější. Do rozpočtu máme zapojeno 8,5 miliardy daňových příjmů, očekávání bylo podle prognózy ministerstva financí asi 8,8 miliardy. Za dobu tří a půl měsíce se daří vybírat, řekl bych, i více peněz, takže jestli to takhle půjde do konce roku, měli bychom mít kolem devíti miliard daňových příjmů, což je opravdu fantastické.“

Kam Středočeský kraj vkládá zbývající peníze? Poslechněte si celý rozhovor!
Spustit audio