Konec vodního blahobytu přichází plíživě. Mezi nejsušší oblasti patří Rakovnicko

20. červen 2017

Podle odborníků u nás pomalu končí tzv. období vodního blahobytu. Co konkrétně vodní blahobyt představuje a jak by se jeho konec dotknul obyvatel České republiky? Na stále výraznější výkyvy mezi srážkami a suchem se zaměřil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

V současné době máme v Čechách tolik vody, že neřešíme její dostatek nebo nedostatek. Neexistuje definice, která by specifikovala, co je onen vodní blahobyt, o který bychom podle odborníků měli postupně přijít. Petr Kubala se domnívá, že budeme schopni určit blahobyt až zpětně, když už ho mít nebudeme. A pro konkrétní představu si stačí připomenout pohádku Sůl nad zlato.

„Všichni automaticky vnímáme, že nedostatek vody nikde nepociťujeme, jelikož jsou pro nás téměř automaticky zajišťovány veškeré účely, veškeré nároky na vodu. Ať se to týká chlazení elektráren, topné sezóny, vytápění, případných závlah, ale hlavně co se týká spotřeby pitné vody. Když si vezmete, že jedno spláchnutí na toaletě, a to je takový docela vhodný příměr, je denní spotřeba vody v některých rozvojových zemích, tak si myslím, že to samo o sobě něco ukazuje.“

Konec dostatku vody navíc přijde plíživě, nikoliv skokově. Podle posledních výzkumů je u nás údajně konstantní množství vody, která u nás naprší. Výrazně se ale mění rozložení srážek a období sucha, čímž e dostáváme do situace, kdy některé regiony nedokážou překlenout období sucha.

Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy

„V některých regionech není zrovna zásoba vody. A to hovořím jak o vodách povrchových, tak podzemních. Takže celkový objem je v dané chvíli stejný, ale díky rozložení a narůstání extremicity se musíme naučit, že vodu, kterou nám dají povodně, bychom měli umět zachytit a následně s ní nakládat.“

Týden vody 2

A kde je na území Prahy a středních Čech sucho nejmarkantnější?

„Situace je jednoznačně nejhorší na Rakovnicku, je to povodí Rakovnického potoka. Je to dlouhodobě jedna z nejsušších oblastí v celé České republice. Musím říct, že ho můžeme zařadit za území jižní Moravy a dolního Polabí, kde se vyskytuje sucho také velmi intenzivně. A vzhledem k určitým podmínkám, jak klimatologickým, tak i hydrogeologickým a hydrologickým, je povodí rakovnického potoka dlouhodobě území, které je postihováno suchem,“ doplňuje Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

Co se dá dělat, abychom se v budoucnu nemuseli potýkat s nedostatkem vody? Jaké nádrže se ve středních Čechách připravují k realizaci? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio