Na zimní údržbě se ve středních Čechách ušetří 80 milionů. Škody budou mnohem vyšší

27. březen 2018

Letošní zima byla atypická. Docházelo k velkým výkyvům teplot a mrazům i bez sněhu. Jak podmínky ovlivnily údržbu silnic ve středních Čechách v porovnání s předchozími roky? A jaké napáchala zima škody a kolik budou stát opravy? Ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Zdeněk Dvořák odpovídal v pořadu K věci.

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje je sice stále v pohotovosti, ale ředitel Zdeněk Dvořák předpokládá, že se podaří ušetřit přibližně 80 milionů korun. Prostředky Středočeskému kraji nikdo nevezme, budou vynaloženy na opravu komunikací a mostů.

„Když vezmu srovnání třeba s rokem 2013, zima stála 143 milionů. Teď jsme do konce února, protože měsíčně dáváme dohromady výkazy, na 189 milionech. Myslím si, že budeme na nějakých 205-207 milionech oproti loňským 289. Je to docela výrazná úspora.“

Částka vychází z charakteru letošní zimy, při které docházelo k častým výkyvům teplot. Atypické počasí ale neprospívá samotným komunikacím. Ušetřené finance je proto Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje připravená okamžitě investovat do oprav. Jaké se očekávají škody?

Zdeněk Dvořák, ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje

„Myslím si, že zmapováno předběžně máme. Škody nebudou jen 80 milionů. Předpoklad, to, co mám z provozního úseku, bude až 200 milionů. A teďka dojde samozřejmě k tomu, že začneme prohlížet mosty běžnými prohlídkami, potom hlavního prohlídkami. A tam si myslím, že dojde také k nějakému vyššímu číslu, které bychom měli do mostů v letošním roce dát do základních oprav,“ doplňuje Zdeněk Dvořák.

Kolik by se muselo investovat do středočeských silnic, aby byly v dobrém stavu? Jak daleko je projekt rozšiřování tramvají do středních Čech? Poslechněte si celý rozhovor se Zdeňkem Dvořákem!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio