Někdo odchází s hlavou vztyčenou, někdo v slzách, říká ředitelka Památníku Lidice

6. červen 2017

V noci z 9. na 10. června 1942 postříleli nacisté v Lidicích u Kladna 173 mužů, ženy a děti odvezli do koncentračních táborů. V rámci 75. výročí od vyhlazení obce se připravuje řada pietních akcí. Zájem veřejnosti o národní kulturní památku neustále roste, jak prozradila ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová.

V loňském roce navštívilo Památník Lidice 100 000 lidí, což představovalo rekord. Čísla se přitom rok od roku zvyšují, stejně jako celkový zájem veřejnosti o historii.

„Myslím, že už odvanula taková ta pachuť z národních kulturních památek, jako byl Památník Lidice nebo další památníky, které byly v druhé polovině 20. století poněkud zneužity komunistickým režimem pro svoji propagandu. A poté, co si v 90. letech prožili skutečně zapomnění, a v Lidicích to bylo velmi silně znát, tak najednou po roce 2000 se lidé začali ptát, co je to naše historie, jaké se staly události. A právě Lidice patří mezi místa, která, ať už se o nich uvažovalo ve druhé polovině 20. století jakkoliv, spadají mezi milníky naší historie. A nejenom naší. To byla věc, která když se udála, tak velice silně zasáhla celý svět,“ říká Martina Lehmannová.

V Lidicích tehdy žilo 483 lidí, z čehož 173 mužů padlo na zahradě Horákova statku. Z tragické události dodnes existují velice podrobné fotografie.

„Nacisti všechno dokumentovali hrozně pečlivě. A nejsou to hezké fotky, nejsou to pěkné pohledy. Z žen, které byly odvlečeny do Ravensbrücku, jich 80 nepřežilo, zbytek, 143, se vrátily do České republiky, z nichž ale řada byla útrapami v koncentračním táboře natolik vyčerpaná, že hned krátce po druhé světové válce zemřela. A právě pro děti, které se navrátily do Lidic, se začaly stavět nové Lidice. A co se dětí týče, tak i ty měly nesmírně krutý osud, protože hned krátce poté, co byly soustředěny nejprve v lidické škole, pak v Kladně ve škole, byly odtrženy od svých matek, odvlečeny do Lodže, potom do Chelmna, kde byly zplynovány v takových těch autech, co do nich šly výfukové plyny. A jen zlomek byl dán na převýchovu. A po druhé světové válce se stát velmi intenzivně snažil, aby se lidické děti vrátily zpátky.“

Kdo Památník Lidice navštíví, povšimne si u bronzového sousoší 82 lidických dětí nejen květin, ale také plyšových hraček. Jak se řeší dilema, aby celý areál působil emotivně, ale zároveň nepůsobil na návštěvníka příliš silně?

02290035.jpeg

„Záleží návštěvník od návštěvníka. Každý si z toho vezme něco jiného. Máme návštěvníky, kteří odchází s hlavou vztyčenou a snaží se emoce nedávat najevo. Ale máme řadu návštěvníků, kteří odchází v slzách, protože je to hrozně dojme. Snažíme se balancovat, ale někdy to nejde. A úplně nejtěžší to mají průvodkyně z edukačních oddělení, které se setkávají přímo s návštěvníky. A ti se s balancováním potýkají dnes a denně,“ přiznává ředitelka Památníku Lidice.

Spustit audio