Pro středočeské obce je připravených 542 milionů. Jak mohou peníze získat?

18. duben 2017

Od 18. dubna mohou menší středočeské obce žádat o dotace z Fondu obnovy venkova. Obdržet peníze je přitom poměrně snadné. Princip popsal radní středočeského kraje pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje Ing. Věslav Michalik CSc. z hnutí Starostové a nezávislý.

Až do června 2020 mají menší středočeské obce možnost žádat o financování projektů, na které je připravených celkem 542 milionů korun. Podle Věslava Michalíka je program záměrně připraven tak, aby měli vesnice čas rozhodnout, co potřebují. Peníze by měli stačit pro všechny.

„Bude to stačit, protože tak je program zadefinován. Přišli jsme s myšlenkou, že na každého obyvatele v obci do 2 000 dáme tisícovku na čtyři roky. Takže například tisícihlavá obec má rezervováno u středočeského kraje milion korun. A může si během té doby rozhodnout, v jakých projektech by chtěla milion utratit. Takže stačit to bude, spíš očekáváme, že budou starostové, kteří žádost nepodají. Očekáváme, že program nebude vyčerpán celý, ale byl bych nejradši, kdyby byl vyčerpán celý, protože pak bych měl jistotu, že na venkov se peníze dostaly.“

Žádným systémem kritérií údajně nelze rozlišit, jaké konkrétní problémy jsou na venkově důležitější řešit než jiné. Potřeby jsou různorodé, a proto je na místních komunitách, aby se sami rozhodli. Musí jít o veřejnou infrastrukturu.

„V podstatě na všechno, co se dá označit jako veřejná infrastruktura. Nám šlo primárně o to, aby se peníze neprojedly, aby byly vidět, aby měly dlouhodobější efekt. Ale problém mých předchůdců jsem viděl v tom, že je velmi těžké rozlišovat, zda je důležitější chodník v jedné obci než veřejné osvětlení v jiné. Nebo že je důležitější oprava místní komunikace v nějaké další. Jsou pouze dvě podmínky, které musí splnit. Že je to v souladu s programem a že je to v souladu s programem rozvoje kraje. Takže pokud připraví jen trochu rozumný projekt, tak se tam vejít musí.“

Republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí, Věslav Michalík

Pokud někdo nyní požádá o dotaci, podle Věslava Michalika by první rozhodnutí měla padnout na červnovém krajském zastupitelstvu. Začátkem července by proto mohli první žadatelé podepisovat smlouvy se Středočeským krajem.

Spustit audio