Proč podporují radu, ve které nejsou? A proč dali peníze na sraz amerických motorek? Odpovídá předseda středočeských zastupitelů KSČM Zdeněk Štefek

13. únor 2018

Zastupitelé KSČM v říjnu podpořili novou středočeskou koalici hnutí ANO a ČSSD. Přesto nezískali ani jedno místo v krajské radě. Proč na místech v radě netrvali? Daří se jim v tomto aranžmá prosazovat své priority? A proč středočeští komunisté podpořili desetimilionový příspěvek na sraz majitelů amerických motocyklů Harley-Davidson? I na to v pořadu K věci Českého rozhlasu Region odpovídal předseda zastupitelského klubu KSČM ve středočeském zastupitelstvu a člen ÚV KSČM Zdeněk Štefek.

Podpora krajské koalice ze strany KSČM není podle šéfa klubu zastupitelů KSČM Zdeňka Štefka tichá, jde podle něj o hlasitou programovou podporu. „To není otázka, jestli nám to takhle vyhovuje, ale co bylo tenkrát možné. My chodíme do Rady, máme tam svého zástupce, který nemůže hlasovat, ale jeho názor je většinou brán v úvahu. A máme i mechanismy, jak ošetřit, kdybychom s něčím zásadně nesouhlasili,“ dodal Zdeněk Štefek.

Podle něj se už komunistům od října podařilo v tomto aranžmá řadu věcí prosadit. „Určitě se podařilo posunout hodně oblastí našeho programu. Měli jsme sedm základních programových priorit, jednou z nich bylo znovuzavedení žákovského jízdného a to se nyní připravuje. A určitě se nám podařilo prosadit mnohé v oblasti neomezování služeb, například se povedlo zabránit sloučení rakovnického muzea a galerie nebo sloučení učiliště v Kunicích se školou v Jílovém u Prahy,“ dodává předseda klubu Zdeněk Štefek. Mezi priority středočeské KSČM pro další měsíce podle něj patří třeba program energetických úspor včetně energetického auditu všech krajských budov.

Klub komunistických zastupitelů na nedávném jednání středočeského zastupitelstva podpořil to, aby kraj ze svého rozpočtu poskytl 10 milionů korun na letošní celosvětový sraz majitelů motocyklů Harley-Davidson. Příznivci tohoto amerického symbolu se sjedou letos do Prahy, proti krajskému příspěvku byli zastupitelé opozičních stran.

„My jsme sice tu akci podpořili, ale podpořili jsme jí značně kriticky a s řadou otázek, na které očekáváme odpovědi. A chtěl bych říci, že se nejedná o podporu srazu motorkářů, ale jedná se o prezentaci Středočeského kraje pro homogenní skupinu návštěvníků,“ řekl v pořadu K věci předseda zastupitelů KSČM Zdeněk Štefek.

Podle něj se za tyto peníze dostanou například informace o Středočeském kraji k účastníkům akce prostřednictvím sociálních sítí, tiskovin i videí, připravuje se i 10 tras po Středočeském kraji, které by měly návštěvníkům srazu představit střední Čechy. „Budeme chtít pravidelné vyhodnocení ekonomických dopadů a přínosů. A případně bychom z toho vyvodili osobní odpovědnost nebo bychom to projednávali jiným způsobem,“ dodal předseda klubu zastupitelů KSČM ve středočeském zastupitelstvu Zdeněk Štefek.

autor: tsp
Spustit audio