Proč ve středních Čechách ubylo trestných činů? Důvody popsal Václav Kučera

14. únor 2017

Policie Středočeského kraje zveřejnila statistiky kriminality za rok 2016. Základní informací byla dobrá zpráva, že ve středních Čechách výrazně ubylo trestných činů, a to o 13 %. Co pokles způsobilo? A jak policistům pomáhají chytré mapy? Odpovídal ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václav Kučera.

Zveřejněná data o kriminalitě ve středních Čechách odhalila pokles o 13 %. Najít přesný důvod dobrého výsledku lze ale komplikovaně. Podle Václava Kučery je otázkou, zdali se nepřesouvá trestná činnost do míst, kde o ní policie jednoduše neví. Část případů může zůstávat skrytá také v kyberkriminalitě. Tímto směrem se policie chystá postupně zaměřit.

„Příčin je víc. Poklesla majetková trestná činnost. Jednou příčinou může být, že víme, že máme plné věznice. A majetková trestná činnost je doménou recidivistů. Je to otázka i sociálního systému, který je poměrně silný. Na dávkách a dalších výhodách lidé dokážou žít, takže nepotřebují takzvaně přikrádat. Klesá i kriminalita mládeže.“

Údaje prozrazují, že trestnou činnost, zejména majetkovou, páchá 63 % recidivistů. Část poklesu tedy způsobila i skutečnost, že řada zločinců je ve věznici. Černou vránou statistik je okres Kladno, zatímco jinde ve středních Čechách kriminalita v loňském roce klesala, na Kladensku mírně stoupla.

„V dlouhodobém trendu Kladno příliš nestouplo, pomalu se vrací. Možná, že tento rok bude kulminačním a bude stoupat více okresů, pád už možná nepůjde tolik dolů jako letos. Je to dané i tím, že ve většině měst jsme nastavili spolupráci na Bezpečná města s obcemi, s městskými policiemi a dalšími. Na Kladně se nám to ještě příliš nepodařilo.“

Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje

Výraznou pomoc v boji se zločinem představují moderní technologie. Díky takzvaným chytrým mapám se policii na tabletech zobrazuje veškerá trestná činnost, která se stala v konkrétním místě a čase. Z těchto dat se posléze zpracovává, v jakém čase byl jaký čin spáchán. A na konkrétní vyhraněná místa lze poté posílat preventivně hlídky.

„Je to takové zlepšení a zpřesnění času a prostoru, kam můžeme hlídku posílat. Policie v podstatě nikdy jinak nepracovala, stále pracuje na predikci, že předvídáme, že se někde něco stane. Když je například větší shromáždění, může se objevit problém. Mapy nám to lépe říkají a vizuálně představují,“ dodává ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václav Kučera.

Spustit audio