Trestných činů ve Středočeském kraji výrazně ubývá. Díky čemu?

20. únor 2018

Únor se stal tradičním měsícem, kdy středočeská policie zveřejňuje statistiky kriminality za uplynulý rok. Ve středních Čechách se snížila o sedm procent. Co pokles zapříčinilo? A proč je na Kladensku dlouhodobě nejvíce trestných činů? Situaci popsal Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství Policie Středočeského kraje.

Za rok 2017 bylo ve Středočeském kraji registrováno 20 424 trestných činů, což je o sedm procent méně než za rok 2016. Od roku 2013 má křivka konstantně klesající tendenci. A to poměrně výrazně, jelikož před pěti lety došlo k evidenci 37 350 trestných činů. „Když si to vezmete na jeden den, kolik bylo spácháno trestných činů, tak v roce 2013 to bylo 102 trestných činů a dneska je to 55, takže pokles je významný,“ říká Václav Kučera.

„Všechno hraje roli. Není jeden důvod, který by snižoval kriminalitu. Je jich pochopitelně víc. Zejména v posledních letech jsme zvýšili spolupráci s městy a obcemi. Je to dané i politikou zaměstnanosti, výrazně ve Středočeském kraji poklesla nezaměstnanost. Je to i mírou sociální politiky, která je poměrně příznivá z hlediska sociálních dávek. Je to souhrn dalších okolností, které tomu určitě napomáhají.“

Na Kladensku je dlouhodobě nejvyšší kriminalita z jednotlivých okresů Středočeského kraje, což je podle Václava Kučery dáno samotnou aglomerací, historií a rozložením obyvatelstva. I tam se ale daří počty trestných činů snižovat.

Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje

„Kladensko za poslední rok se ale výrazně posunulo směrem dolů, je tam o více než 300 trestných činů méně ve srovnání s lety předcházejícími. Myslím si, že posun a práce, která se tam společně s městem udělala, je dost významná.“

Kolik bylo spácháno ve středních Čechách vražd? Jaké se využívají způsoby na ochranu svědků a obětí? A kde nejvíce chybí policisté? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio