Většina středočeských památek je provozně ztrátová. Pomáhá ale zájem filmařů

21. březen 2017

Na přelomu března a dubna začíná nová sezóna hradů a zámků, letošní bude ve znamení renesance. Jakých novinek se návštěvníci dočkají ve středních Čechách? Proč se na některých památkách zvýšilo vstupné? A jaké jsou nejoblíbenější objekty z hlediska filmařů? Odpovídal Dušan Michelfeit, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Praze.

Minulá sezóna památek navazovala na výročí narození Karla IV., ústředním tématem roku 2017 bude období renesance. Je důležité, aby Národní památkový ústav přicházel stále s novinkami?

„V marketingu to funguje jako s malými dětmi. Malé děti chtějí vyprávět pohádku, kterou mají rádi, a současně chtějí slyšet nějakou novou. A my musíme dělat obojí. K nám se návštěvníci vracejí k něčemu, co se jim líbilo a chtějí to znovu vidět. Ale současně musíme nabízet i novinky. Takže není to hon za novinkami, ale není to ani ustrnutí ve stávajícím. Je to vždycky kombinace,“ říká Dušan Michelfeit.

Jednou z novinek bude na zámku v Hořovicích speciální prohlídka pro seniory a lidi, kteří hůř chodí. Jde o prohlídku přízemí zámku, kde je maximální převýšení jeden schod. Součástí je také posezení v kavárně a beseda buď s kastelánem, nebo zástupcem kastelána.

Většina středočeských památek je ale stále provozně ztrátová, což je také jeden z důvodů, proč se na několika objektech v prvních měsících roku 2017 zvedlo vstupné. Jedná se například o Karlštejn nebo Žebrák, kde návštěvník zaplatí o 20 korun více.

„Snažíme se v rámci celého Národního památkového ústavu porovnávat cenovou hladinu. A středočeské památky byly lehce pod celostátním průměrem. To je jeden důvod. A druhým důvodem je také to, že většina našich objektů je provozně ztrátová. Součástí ztráty jsou i náklady na běžnou údržbu. My náklady nevyrovnáme, ale jde o to, aby ztráta nebyla příliš vysoká.“

Dušan Michelfeit, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Praze

Jedním z doprovodných způsobů financování je také pronájem památek filmovým štábům. Největšímu zájmu se stabilně těší hrady Točník a Křivoklát a zámek Hořovice.

„Naše podpora směrem k filmařským produkcím je dlouhodobá. Pro nás je to zajímavý doplňkový příjem, zejména pro objekty, kde se přímo natáčí, protože se snažíme větší část prostředků na objektech zachovat a slouží na obnovu a údržbu. V loňském roce byl přínos z natáčení ve středních Čechách téměř pět milionů korun.“

Spustit audio