Začaly opravy baziliky ve Staré Boleslavi. Bohoslužby budou možná ve stanu

20. prosinec 2017

Pokud vše půjde podle plánu, budou se v roce 2018 rekonstruovat ve Staré Boleslavi baziliky sv. Václava a Nanebevzetí Panny Marie. Jaké se chystají změny? Kde budou během Svatováclavské pouti probíhat bohoslužby? A podařilo se najít rotundu, kde byl zavražděn sv. Václav?

„Bazilika Nanebevzetí Panny Marie se nezmění příliš a zásadně. Já bych si přál, aby se změnila. Ale jsme samozřejmě drženi na uzdě památkovým úřadem, takže některé proměny proběhnou, ale budou naprosto minimální. To, s čím počítám a z čeho mám největší radost, bude, že tam bude standardně provedený rozvod elektřiny a všechno, co bude v bazilice obnoveno, bude fungovat. Že když otočím vypínačem, tak se opravdu lustr rozsvítí. To dneska není pravidlem,“ popsal Libor Bulín, probošt kapituly sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi.

U baziliky sv. Václava probíhá před vlastní opravou složitý stavebně-historický průzkum. Je možné, že se během něho podařilo objevit rotundu, kde byl zavražděn sv. Václav.

„Objevili jsme některé, na první pohled třeba ne výrazně znatelné záležitosti v architektuře. A tak si klademe otázku, proč si naši předci, když baziliku přestavovali, tak komplikovali život tím, že určité atypické části stavby zachovali, místo aby je plynule vbudovali do té nové stavby. Jediné možné vysvětlení je, že k tomu byla úžasná úcta, a proto se to zachovalo.“

Čtěte také

Přes týden využívají kostely ve Staré Boleslavi především poutníci, kteří si chtějí odnést určitou duchovní hodnotu a případně odložit to, co je tíží.

Stará Boleslav - kostel sv. Václava

„Objevovali se poutníci ze zahraničí, dokonce teď přišla i z Venezuely malá skupinka poutníků. Jinak běžně přicházejí ze Saska, z Polska, z Chorvatska a samozřejmě z různých částí z naší země, Čechy, Morava, Slezsko,“ popisuje rozmanitost návštěvníků staroboleslavských bazilik Libor Bulín.

Letos prý na Národní svatováclavskou pouť připutovalo s největší pravděpodobností nejvíce poutníků. A v průběhu celé akce panovala mezi poutníky kultivovaná, zbožná a lidsky otevřená atmosféra. Zážitek z této události se dá nejspíš přenést i k hodnocení za celý rok.

„Poutníci, kteří tam přicházejí, tak přicházejí s dobrou vůlí. Chtějí si odnést nějakou duchovní hodnotu, tedy boží požehnání, boží ochranu, boží přízeň. A samozřejmě také to, co je tíží, tak tam chtějí, pokud možno, odložit, zanechat. Ne vždycky je to samozřejmě možné.“

autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio