Záchranka byla u jednoho pacienta 162krát. Zbytečných je osm výjezdů z deseti

2. leden 2018

Záchrankám ve Středočeském kraji stále neubývá množství výjezdů, které nejsou určené pro záchrannou službu. Proč dochází i k extrémním případům? Statistiku za rok 2017 prozradil Martin Houdek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Vánoce a Silvestr patří tradičně pro středočeskou záchranku k náročným dnům, nejsou ale jediné. Například začátkem prázdnin také výrazně narůstá počet dopravních nehod. Oslavy konce roku se tentokrát obešly bez smrtelných úrazů, celkový počet výjezdů skončil na čísle 176 za noc, tedy prakticky stejný jako v roce 2016.

„Pyrotechnika a alkohol nejdou dohromady. Jsem absolutním odpůrcem pyrotechniky, kór ve společnosti s alkoholem. To hraje velikánskou roli. Traumata, popáleniny, ty první jsme měli na Mělnicku někdy před osmou hodinou. Bohužel to bylo popálení v obličeji, naštěstí ne s postižením zraku. Pak tam bylo kolem osmé hodiny utržení několika prstů při neodborné manipulaci. A samozřejmě s tím bylo spojené požití alkoholu.“

Nalézt ve statistikách určitý trend podle Martina Houdka nejde. Počet akutního infarktu myokardu, cévních příhod mozkových nebo závažných traumat zůstává přibližně stejný. A bohužel přes veškerou osvětu dochází neustále k nadužívání záchranné služby, která i loňském roce suplovala v osmi případech z deset péči někoho jiného, ať už praktického lékaře nebo například rodiny.

Martin Houdek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje

„Je to zcela jistě běh na dlouhou trať. Určitě je to o jednání s pojišťovnami, ale my jsme v předloňském roce byli u jednoho pacienta 162krát. Nedodržuje léčebný režim, nebere svoji medikaci. A zjistil, že je pohodlnější pro něj nás zavolat, pak podepíše negativní reverz a nejede s námi do nemocnice. A za dva dny si nás zavolá znovu, protože se ten jeho chronický stav zhorší. A my jsme psali na pojišťovnu s tím, že jsme od nich chtěli nějaké rozhřešení. A v podstatě rozhřešení bylo, že tam jezdit musíme. Čili je to na delší povídání.“

Co chybí začátkem roku Zdravotnické záchranné službě Středočeského kraje? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Houdkem!

autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio