Zajímají se lidé o přírodu v oblasti Brd? Situaci popsal Bohumil Fišer

17. leden 2017

Od ledna 2016 mohou návštěvníci vstoupit bez jakýchkoliv omezení do značné části bývalého vojenského prostoru Brdy. Využívají lidé této možnosti? A čím je oblast výjimečná a cenná? Odpovídal Bohumil Fišer, šéf správy Chráněné krajinné oblasti Brdy.

O území Brd rozhodovalo do roku 2015 ministerstvo obrany. Vojenský prostor se zpřístupňoval pouze v okrajových částech o svátcích a víkendech, s téměř kompletním otevřením v lednu 2016 se proto očekával zvýšený zájem veřejnosti. K výraznému nárůstu ale nedošlo.

„Návštěvnost oproti předchozím letům významné nestoupla, největší je o víkendech. A ani během hlavní turistické sezóny během prázdnin nebyla vyšší. Během víkendu jde na nejatraktivnějších místech o stovky lidí denně. Během týdne jsou to spíše desítky lidí, v okrajových částech jde hlavně o kondiční běžce nebo lidi na kolech,“ říká Bohumil Fišer.

Domnívá se, že kdo chtěl do Brd jezdit, využíval příležitostí už dříve při vyhrazených příležitostech. Podle šéfa správy CHKO Brdy je zároveň možná, že návštěvnost stoupne, až se zlepší místní infrastrukturu a okolní obce rozšíří nabídku turistických produktů.

„Stouplo rozdělávání ohňů. Na některých místech, jako byla Třemošná, je třeba i deset ohnišť na jednom místě. V době sucha je to docela velké nebezpečí. Na celém území chráněné krajinné oblasti je rozdělávání ohňů zakázáno. Někteří návštěvníci tam zanechávají také odpadky, ale není to tak dramatické. Jsou převážně na nejnavštěvovanějších místech a dá se to sesbírat. Většina návštěvníků se chová celkem ukázněně a dodržují základní pravidla,“ dodává Bohumil Fišer.

Čtěte také

Může to vyznívat paradoxně, ale odchod armády měl i negativní dopad na přírodu. Ve spolupráci s hasiči se musela dokonce vypalovat vřesoviště.

CHKO Brdy 2016

„Paradox to není, protože dopadové plochy, na kterých jsou unikátní vřesoviště, udržovala činnost armády. Dopadaly tam dělostřelecké střely a různá další munice. A doprovodně hořela vřesoviště. Vřesoviště mají zvláštní cyklus, kdy keříky postupně odrůstají a odumírají. A pokud se semenáčkům nepodaří pod nimi uchytit, protože potřebují čistou půdu nezarostlou jinými rostlinami, vřesoviště by postupně odešlo, tím pádem by zaniknul i unikátní biotop.“

V CHKO Brdy se návštěvníci především dočkají nezastavěné krajiny. Na území o rozloze 345 čtverečních kilometrů nenajdete ani dráty vysokého napětí, stojí zde pouze drobné stavby pro účely armády a lesního hospodaření. Celý den se proto můžete procházet po krajině bez civilizačních vymožeností. A pokud přespíte pod širákem, můžete zažít opravdovou tmu.

Poslechněte si celý rozhovor s Bohumilem Fišerem
Spustit audio