Zemědělci potřebují jistotu. Klíčová budou vyjednávání směrem k Evropské unii

2. květen 2017

Jaký vliv budou mít teplotní výkyvy na letošní úrodu? Proč jsou špatně nastavené podmínky pro zemědělce? A jaká opatření by měl vůči obchodním řetězcům zavést parlament? Odpovídal prezident Agrární komory ČR a spolumajitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek.

V minulém týdnu teploty výrazně klesly, na některých místech dokonce sněžilo. Podle Zdeňka Jandejska by vrtochy počasí neměly být z hlediska zemědělské úrody rozhodující nebo likvidační. Jednalo se o regionální záležitost, přesně škody ale ještě nelze přesně vyčíslit. Prezident Agrární komory ČR zároveň nevidí současnou situaci problematičtější než například před 20 lety.

„Furt hodnotíme počasí za 50-100 let. Myslím, že je to hrozně krátká doba. Tady jsou miliony let za námi. A byly doby, kdy bylo chladněji a kdy bylo teplo, málo srážek. Tak si nemyslím, že je to až tak tragické. Pokud se hospodaří s půdou, a pokud bychom my hospodařili s půdou tak, jak máme, to znamená - dávali do půdy organickou hmotu, tak by si půda hodně vody udržela. A problémy, které dneska vidíme, by nebyly tak hrozivé. Protože výsledky a výnosy tam, kde hospodaří dobře na půdě a mají organiku v půdě, jsou stále lepší a lepší.“

Zásadní obtíže spatřuje v nastavení politiky. Se vstupem do Evropské unie byly rozhodující platbou platba za hektar, takzvaný SAPS, kvůli kterému řada zemědělců začala transformovat výrobu.

„To vlastně způsobilo, že stát, vláda, vládnoucí garnitura nestanovila dobře podmínky a samozřejmě všichni vycházeli z toho, aby podnikali tak, aby podniky udržely. Zpočátku žádné dotace nebyly. Každý řešil svou výrobu způsobem, aby se zachránil, aby se nezlikvidoval. Likvidovala se tedy náročná výroba, živočišná, která je náročná na pracovní síly a na práci o sobotách, o nedělích atp. A postupně jsme likvidovali naši živočišnou výrobu až na 30-40 % současného stavu.“

Zdeněk Jandejsek popsal, že produkovat umíme. V České republice máme špičkové výsledky v chovu dojnic, kde patříme na 5-6 místo na světě. Obdobně kvalitní podniky najdeme na produkci vepřového. Špatně jsou zde ale údajně nastavené mantinely, aby se podniky stabilizovaly a šly směrem větší výroby. Klíčové budou vyjednané podmínky směrem k Evropské unii.

Kozy na volné pastvě

„Postup, který doporučujeme my, je vrátit se k maximální podpoře živočišné výroby, snížení platby na SAPSy, podpoře citlivých komodit, tedy těch, které zažívají buď výkyvy na trhu, nebo počasí. Pokud by se nám podařilo tyto kroky udělat, věřím, že situace už je taková, že podpory z národních zdrojů se celkem daly do dobré kondice a jsou na nezanedbatelné výši. Ale podnikatel v zemědělství potřebuje nějakou jistotu, aby věděl, když bude investovat a rozhodně se tímto směrem jít, že to bude na 5-10 let. Jinak to dávání peněz a podpora z národních zdrojů řeší jen momentální věci. To pro nějaký rozvoj a strategii do budoucna není dostatečné.“

Jak silný vliv mají na zemědělce obchodní řetězce? A jak by mohl parlament regulacemi podpořit tuzemskou produkci? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio