Zlevní v Benešově teplo a teplou vodu? Investiční plány prozradil Petr Hostek

28. únor 2017

Velkým tématem je v Benešově městská teplárna, zvláště v letošní zimě. Teplo a teplá voda tam totiž patří k nejdražším nejen ve středních Čechách, ale v rámci celé republiky. Na jednání zastupitelstva se prosadilo hledání strategického partnera, který pomůže s investicemi. Jak by se mohla situace vyvíjet, popsal starosta Petr Hostek z ČSSD.

Projektem na zlevnění tepla a teplé vody se zabývá řada odborníků. Celé vedení Benešova razí strategii, aby výběr strategického partnera nebyl napadnutelný kvůli netransparentnosti nebo nějaké nejasnosti. Výběrové parametry konzultují vysokoškolští pedagogové, odborníci na obchodní právo i energetici.

„Kritéria výběru budou předložena na zastupitelstvu koncem března, aby se s materiálem mohli seznámit i opoziční kolegové. Udělali jsme i to, že zveme zástupce opozice na jednání komise, která by kritéria měla dát dohromady. Kritéria budou naprosto jasná. Koruna majetku města neodejde pryč. Majetek, bude-li pronajat, bude pronajat na 15 let s tím, že cena tepla bude výrazně nižší, než je dnes. Technologická úroveň, jak primárních zdrojů, tak sekundárních rozvodů, bude na vyšší úrovni, než je dnes. A po 15 letech bude zařízení předáno zpět městu na minimálně stejné technické úrovni, jaká je dnes. Existuje řada příkladů, kde můžeme v dobrém slova smyslu tento model obkreslit a kde funguje. Nevidím důvod, proč bychom jenom obkreslovali, proč bychom model nemohli ještě vylepšit,“ říká starosta Benešova.

Počítá se s tím, že vybraný strategický partner bude mít na trhu již vybudovanou pozici. Bude například již provozovat městské teplárny a další energetická zařízení, díky čemuž se při sjednávání cen vyrobené elektřiny dostane na mnohem výhodnější podmínky, než kdyby se o podobné dohody snažilo samotné město. Díky tomu by měla být cena tepla pro domácnosti výrazně levnější.

Petr Hostek, starosta Benešova

„Cena zhruba okolo 650 korun je cenou, kdy drobní odběratelé přestávají uvažovat o tom, že si budou zřizovat lokální zdroje. To je zhruba o 70 korun méně, než je dnes. Reálná cena je ještě podstatně nižší než 650. Pro rodinu, která bydlí v 70 metrovém bytě, by to mohlo znamenat až 4 000 korun úspory ročně. Což je velmi příjemná záležitost. Příští sezóna by neměla být tak výrazná, protože se bude neustále investovat a stavět. Ale vyúčtování za rok 2018 už by tuto změnu měl stoprocentně přinést, bude-li se to realizovat,“ dodává Petr Hostek.

Poslechněte si celý rozhovor se starostou Benešova
Spustit audio