Co dělat, když nepřijde výplata?

Možná jste se také dostali do nezáviděníhodné situace, kdy vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu. Pro někoho to může být jen nepříjemný moment, pro někoho jiného to ale může představovat zásadní existenční problém. A co teprve, když nepřijde dokonce několik výplat za sebou?

Co byste měli v takové chvíli udělat a jak se s podobnou situací můžete vypořádat, o tom jsme si povídali s mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřinou Procházkovou.

Řekli jsme si, co všechno může být důvodem, proč zaměstnavatel svým zaměstnancům mzdu nevyplatí. Řeč byla také o tom, jak by se správně v takové situaci měl ke svým podřízeným zachovat.

A také jste se dozvěděli, jak zareagovat, když se seriózně nezachová a odmítá dokonce i komunikovat a nastalou situaci řešit. Povídali jsme si i o tom, zda máte nárok na nějakou kompenzaci za to, že jste byli bez peněz a museli jste na ně čekat.

A také jsme poradili, jak můžete za těchto okolností z pracovního poměru odejít a na co máte nárok. A zmínili jsme i způsoby, jakými můžete dlužnou částku po svém zaměstnavateli vymáhat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.