Jak naučit děti lyžovat? Mluvte s nimi srozumitelným jazykem

Se sněhem to v České republice nemusí být sice slavné, ale za krásně udržovanými sjezdovkami lze bez větších obtíží jet za hranice. Pokud se také chystáte na hory a chcete naučit lyžovat i vaše potomky, přečtěte si tipy instruktora, jak nejefektivněji děti dostat k prvním obloučkům.

Pokud sami lyžovat umíte, může se zdát, že jde o jednoduchou sportovní aktivitu. Samotná výuka ale může představovat zapeklitou situaci, protože je důležité, aby dítě hned zpočátku pochopilo správnou techniku.

„Je dobré, když zejména na úplný začátek můžete dát dítě na chvíli do lyžařské školičky. V podstatě bych to doporučil i v případě dětí ve starším věku. Vůči instruktorům cítí respekt a autoritu, na rozdíl od rodičů, kterým odmlouvá a na které zároveň nejsou rodiče dostatečně tvrdí. Rodiče navíc paradoxně neví, jak s dětmi komunikovat. Lyžování je relativně odborná záležitost. I zdatný lyžař má představu, jak lyžuje, jak by technika lyžování měla vypadat, ale nedovede ji přeložit do dětského jazyka. Instruktoři dobře vědí, jak učit děti hrou,“ říká lyžařský instruktor Ondřej Novák, vedoucí Lektorského sboru APUL.

Správnou techniku vysvětlujte dětským jazykem

Často bývá problém ve srozumitelném vysvětlení, co má váš potomek vlastně dělat. „Když mu řeknete ‚zatlač na vnitřní stranu lyže‘, stěží pochopí, co po něm chcete. Pro začátek je dobré nechat dítě jet na lyžích intuitivně a dávat mu úkoly. Třeba mu říct, aby jel k tomu stromu na protější straně kopce," radí Ondřej Novák.

lanovka

S výukou lyžování lze začít kdykoliv v závislosti na vývoji a také chuti dítěte. Rozumné je to nejdřív od tří let věku. „Důležité ale je dítě do ničeho nenutit. Je daleko efektivnější, když bude na svahu dvakrát dvacet minut, než celou hodinu, která dítě nebaví. V takovém případě může k lyžování pojmout i odpor,“ vysvětluje instruktor.

Dítě by se ze všeho nejdřív mělo naučit držet rovnováhu. Třeba i tak, že ho rodiče povezou ze svahu dolů mezi sebou a budou ho cestou přidržovat pomocí hůlek. Dalším krokem je naučit potomka na lyžích zastavit. Teprve pak je dobré přistoupit k výuce obloučků a další lyžařské techniky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.