Bez banky. Jak funguje online půjčování peněz mezi lidmi?

V poslední době se v České republice začínají rozmáhat finanční půjčky založené na principu sdílení na internetu. Zatímco pro zprostředkovatele jde za každé situace o dobrý obchod, žadatelé o půjčku i investoři by měli důkladně zvážit všechna rizika, než se zapojí do tohoto typu půjčování peněz. A jak to celé vlastně funguje?

„Existuje určitá internetová platforma, která nakontaktuje lidi, kteří potřebují půjčit peníze, s těmi, kteří mají volné peníze a chtějí někomu půjčit. Což ale samozřejmě berou jako investici a tím pádem za to žádají nějaký úrok,“ vysvětluje mluvčí poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřina Procházková.


Ve chvíli, kdy z nějakého důvodu nemůže své pohledávky splácet, skončí například po dopravní nehodě v kómatu v nemocnici, může dojít k tomu, že na něj bude uvrhnuto 50 exekucí.

Základní princip spočívá v tom, že se lidé mezi sebou navzájem neznají. Půjčit si na síti je možné od pár tisíc korun až do pár desítek milionů. Záleží na tom, kdo si půjčuje. Systém totiž nemusí využívat pouze jednotlivci, ale klidně i celé firmy, třeba na zainvestování do nového projektu.

Každý, kdo si chce peníze na síti půjčit, musí být plnoletý a musí mít svůj bankovní účet. Dále se musí zaregistrovat na daném internetovém portálu. Zprostředkovatel od něj pak požaduje zaslání kopie občanského průkazu, plus ještě jednoho dalšího dokumentu, který prokazuje totožnost.

„Některý administrátor požaduje odeslání jedné koruny z bankovního účtu zájemce o půjčku, aby bylo jasné, že jeho účet skutečně existuje. Anebo může chtít výpisy z účtu za určité období, aby klient ukázat svoji bonitu a opět také číslo účtu,“ popisuje některé z dalších možných podmínek Kateřina Procházková.

Na co si chcete půjčit?

Řada poskytovatelů chce ale vědět i něco o samotném žadateli o půjčku. Jednak na co potřebuje peníze půjčit, ale zejména chce znát jeho osobní příběh, který hraje většinou podstatnou roli při domlouvání půjčky.

Riziko ovšem spočívá v tom, že nikdo nikomu nic negarantuje. Administrátor pouze zájemce o půjčku a investory zkontaktuje, ale v žádném případě nezaručuje věřitelům řádné splácení ze strany dlužníka.

Pro dlužníka představuje zase velké riziko fakt, že se mu na půjčku může složit třeba až 50 lidí. „Ve chvíli, kdy z nějakého důvodu nemůže své pohledávky splácet, skončí například po dopravní nehodě v kómatu v nemocnici, může dojít k tomu, že na něj bude uvrhnuto 50 exekucí,“ varuje Kateřina Procházková. Potenciální rizika je tedy vždy nutné si dopředu promyslet a zhodnotit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.