Bolest zad může mít mnoho příčin. Znáte ty nejčastější?

Bolest zad může způsobit nejen prodělaný úraz nebo nemoc, ale i náš životní styl. Když jsme mladí, většinou nevěnujeme příliš pozornosti tomu, jestli správně stojíme, chodíme, sedíme či spíme. O to víc můžeme být zaskočeni v pozdějším věku, kdy se všechny naše hříchy připomenou.

Jaké jsou nejčastější příčiny bolestí zad, o tom jsme si povídali s ředitelkou a primářkou Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí MUDr. Michaelou Tomanovou.

Dozvěděli jste se, v jaké oblasti záda nejčastěji bolí a jaký to má důvod. Povídali jsme si také o tom, zda může být na vině třeba i špatné spaní a jaká by tím pádem měla být ideální matrace a jak si vybrat správný polštář.

Zmínili jsme také fakt, že u žen může stát za bolestí zad i velké poprsí a špatně zvolená podprsenka. A poradili jsme, jak si vybrat co nejlepší podprsenku a jak si ji správně nastavit.

A řeč byla samozřejmě i o tom, co s bolavými zády. Jak si můžeme pomoci sami doma a kdy už je třeba vyhledat lékaře. Už také víme, co pro nás může odborník případně udělat. A připomněli jsme i prevenci, tedy co dělat, aby nás záda pokud možno nebolela.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.