Češi podepisují nevýhodné smlouvy, nečtou je a nerozumí pojmům

Češi nečtou smlouvy a jen málokteří rozumí tomu, co podepisují. To vyplývá z jednoho nedávného průzkumu. Proto se často stává, že lidé podepíší nevýhodnou smlouvu, kterou už nelze odvolat, a která má pak fatální následky pro ně i pro jejich rodiny.

O tom, jak přistupovat ke smlouvám, které podepisujete, a jak se v nich vyznat, jsme si povídali s Mgr. Michalem Škudrnou z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa.

Dozvěděli jste se, proč je důležité si smlouvu před podepsáním pečlivě přečíst a do jakých problémů vás nepřečtená smlouva může dostat.

Řekli jsme vám, co byste měli udělat, když vám ve smlouvě něco není jasné nebo se vám některé formulace zdají podezřelé.

Povídali jsme si také o tom, jaké veškeré položky smlouvy by vás měly zajímat a co všechno je potřeba, aby v uzavírané smlouvě bylo zaneseno.

A zmínili jsme i úskalí podepsání smlouvy s podomními prodejci, například těmi, kteří nabízejí levnější elektřinu či plyn. A také jsme poradili, jak se v takové situaci zachovat, abyste nepochybili, a co dělat, když nevýhodnou smlouvu neuváženě podepíšete.

Spustit audio