Cesta z města. Do přírody můžete vyrazit i se stanem o velikosti garsonky

Pokud se chystáte vyrazit v létě na dovolenou pod stan, budete potřebovat pořádné vybavení. Možná ho doma už dávno máte a pravidelně pod stan vyrážíte, možná se ke koupi teprve chystáte. Podle čeho byste měli stan vybírat a jaké další věci byste mohli při pobytu v přírodě ocenit?

Stany dnes vypadají o dost jinak než dřív. Mnohé z nich připomínají víkendové domky. A také mnohem lépe svým uživatelům slouží. „V posledních letech byl velmi kladen důraz na zvýšení komfortu uživatelů, až už jde o využitelnost prostoru, prosvětlenost, prodyšnost, ale zároveň i snadnější stavění,“ říká produktový specialista Výstavy stanů Vít Hruška.

Předtím, než si stan pořídíme, je potřeba promyslet, na jaké cestování ho budeme chtít využívat. „Samozřejmě je kritérií daleko víc, třeba pro kolik lidí by měl být, ale to, v jakých podmínkách ho budeme používat, patří mezi kritéria nejdůležitější. Je velký rozdíl mezi stanem, který si koupíme pro dovolenou u moře, kde je teplo a stále svítí sluníčko, a tím, který si s sebou vezmeme v zimě do hor,“ vysvětluje Vít Hruška.

Čtěte také

Dnešní nabídka stanů je velice široká, a tak si vybere podle svých potřeb opravdu každý. Například kapacita stanu může být od jedné osoby až třeba pro osm lidí, kdy je stan navíc rozdělen do jednotlivých menších částí, jakýchsi ložnic, aby nemuseli všichni být v jedné „místnosti“ pohromadě. Velké stany mohou mít rozlohu až 25 metrů čtverečních, tedy jako menší garsoniéra.

Pozor na cennosti

Zabezpečení věcí ve stanu je ale samozřejmě problematické. „To je stále složité, protože jde přeci jenom pořád o textilii, která je snadno proříznutelná. Je možné použít zámky na stany, které zamknou zipy k sobě, ale to je to jediné, co můžeme pro ochranu svého majetku udělat,“ říká Vít Hruška.

stanování

Dalším důležitým parametrem u stanů je vodní sloupec. Jedná se o číselnou hodnotu, která udává nepromokavost tkaniny. Při hodnotě 2 000 milimetrů je tkanina schopna zadržet vodní sloupec o výšce dvou metrů, aniž by voda začala prosakovat.

Čtěte také

„Není potřeba kupovat stan s extrémně vysokou hodnotou vodního sloupce. Takový je potom sice voděodolný, ale zároveň zcela neprodyšný, díky čemuž se orosí zevnitř. Když si pořídíte stan s hodnotou mezi dvěma až pěti tisíci milimetry, je to zcela dostačující pro jakékoli podmínky. Když tedy vynecháme ty extrémní,“ radí Vít Hruška.

Dnes je také daleko jednodušší stan postavit, než tomu bylo dříve. Objevila se dokonce nová technologie, která by se dala nazvat nafukovací stany. „Jde o to, že místo límců a rukávců, do kterých se nasouvají kovové pruty, jsou prázdné vaky, které se pumpou nafouknou a ten stan se vám vztyčí doslova před očima,“ dodává Vít Hruška.

Spustit audio