Co dělat, když slzíte nebo vás oči svědí a pálí?

Okamžiky, kdy nás oči svědí, pálí nebo bolí, případně slzíme, jsou vždy nepříjemné. Primářka pražské oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová vysvětlila, zdali jsou takové situace signálem závažnějších problémů.

Se slzením očí má hodně lidí problémy, dochází k němu ostatně poměrně snadno. Slzení bývá často způsobeno alergií, stačí ale i obyčejné podráždění nebo zvýšená citlivost oka. Většinou tím trpí především ženy, nejedná se ale o příznak něčeho vážného. „Lidé to o sobě většinou vědí dlouhodobě a jsou na to připraveni řasenkami, které jsou voděvzdorné, což je samozřejmě při takových příznacích důležité, aby žena neměla stále rozmazané oči," dodává Lucie Valešová.

Svědění očí mohou vyvolat také pálivá jídla. Jedna z posluchaček, která zavolala do studia, si prý přímo libuje ve feferonkách, protože ji v chladném období zahřejí. Po jejich konzumaci ale pociťuje svědění okolo očí, a tak neví, zdali by je měla raději vyřadit z jídelníčku nebo neblahý efekt odezní. „Nezvyknete si, pálivost je daná chemikálií, která je ve feferonkách. Působí dezinfekčně, což využívají například v Indii, kde hodně používají pálivá jídla," řekla Lucie Valešová a upozornila, že kvůli ostrým pokrmům v Indii zároveň trpí permanentně zdravotními potížemi. K pikantním jídlům chvilková pálivost očí zkrátka patří. Kromě očí ale pálivé látky dráždí i zazívací trakt.

Dále jsme si povídali o tom, proč nás oči někdy svědí a zda si můžeme ublížit, pokud si je budeme mnout. Lucie Valešová také poradila, jak svědění očí zabránit, nebo ho alespoň omezit. Zároveň primářka pražské oční kliniky DuoVize poradila, co nám může pomoci, když máme oči naopak příliš suché a jestli je prospěšné, když si čas od času popláčeme.

Spustit audio