Co nejhoršího můžete udělat, když chcete jet na dovolenou

Láká vás cestování? Trávit čas u moře nebo poznávat přírodu a kulturu cizích zemí přitahuje téměř každého. I proto nejspíš někteří dělají v souvislosti s dovolenou velmi neuvážená rozhodnutí. Pokud si na pobyt půjčíte peníze, můžete se rychle dostat do letitých problémů s exekutory nebo splácet za velmi nesmyslných podmínek.

Lidé si na dovolenou půjčují od bank, od rodinných příslušníků, ale i od nebankovních společností nebo třeba od jiných lidí na internetu. „Nejčastěji si peníze na dovolenou půjčují lidé, kteří nemají příliš velkou finanční gramotnost. Nedokáží si spočítat, co to pro ně bude znamenat,“ říká mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřina Procházková.

Velký problém podle ní představuje fakt, že na nás v současné době na každém rohu křičí reklama slibující rychlou a „levnou“ půjčku, třeba právě na zmíněnou dovolenou. Nejvíc ovlivňuje takzvanou generaci Y.

Spadají do ní lidé, kteří se narodili na přelomu 70. a 80. let a mezi jejich priority už nepatří finanční jistoty a budování rezerv, jako tomu bylo u předchozí generace (označované jako X). Generace Y si chce především užívat a mít spoustu zážitků. A klidně si na to půjčí.

Čtěte také

„Lidé, kteří si půjčují peníze na dovolenou, často vůbec nepřemýšlejí o tom, že dovolená mine za jeden, dva týdny, ale splácet ji budou třeba i několik let, když na to přijde,“ vysvětluje Kateřina Procházková.

dohoda, úplatek, úplatky, byznys, korupce, peníze, obálka s penězi (ilustrační foto)

Lidé také často sáhnou po první nabídce, která se jim namane. Ať už ji viděli v televizi anebo na internetu. Nabízenou půjčku neporovnají s jinými nabídkami, a díky tomu si pak peníze půjčí třeba za dost za nevýhodných podmínek.

„Spousta lidí si také neumí spočítat, kolik je taková půjčka na dovolenou bude ve finále stát, tedy o kolik ji takzvaně přeplatí. To, že si v bance půjčí dvacet tisíc, pro ně nakonec může znamenat, že zpátky budou muset vrátit třeba třicet tisíc nebo i víc, podle toho, jaký dostanou od banky úrok,“ dodává Kateřina Procházková.

Může se také samozřejmě stát, že se dostanou do situace, kdy nemohou úvěr splácet, ať už proto, že onemocní nebo přijdou o práci. Poté už jde o opravdu ohromný problém. Ve finále se mohou dostat i do exekuce anebo do známé dluhové pasti, která může skončit až žádostí o oddlužení, které představuje náročné několikaleté martýrium.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.