Existují tři typy onemocnění způsobené lepkem. Celiakie je nejnebezpečnější

Bezlepková dieta se stala módním způsobem, jak redukovat hmotnost. Lidem, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, ale onemocnění zásadně komplikuje život. Stravování bez pšenice a dalších obilnin se zapovězenou bílkovinou popsala ředitelka laboratoře BioLab Praha MUDr. Markéta Trnková.

Podle odborníků stále roste počet osob, u kterých nebylo toto onemocnění dosud odhaleno. Přitom pouze včasná diagnóza může pacientovi pomoci od zdravotních komplikací, které onemocnění mohou provázet.

Markéta Trnková uvedla, že existují tři typy onemocnění způsobené lepkem. Vedle intolerance a alergie na lepek je nejnebezpečnější variantou celiakie, při které se naše imunita obrátí proti nám a ničí naše tkáně. „Každé onemocnění se projevuje trošku jiným způsobem, i když samozřejmě dominují zažívací potíže," doplňuje Markéta Trnková.

S určitou dispozicí na vyvinutí celiakie v průběhu života se narodí přibližně 40 % lidí. Spouštěčem je lepek, ale musí se k němu přidat ještě vnější faktory, které lepku dovolí dostat se do sliznice zažívacího traktu. "Uvádějí se různá virová onemocnění, zejména u dětí. Může to být výrazná stresová zátěž jako například porod, těžký úraz, v podstatě jakýkoliv stres."

Také jsme se dozvěděli, jakým způsobem lékaři zjišťují, zda se u pacienta jedná o celiakii nebo pouze o intoleranci vůči lepku. Markéta Trnková navíc zodpověděla konkrétní dotazy posluchačů a okomentovala jejich zkušenosti s bezlepkovou dietou. Zároveň připomněla, že celiakie je celoživotní problém, který je ale možné držet správnou životosprávou pod kontrolou.

Spustit audio