Investice do cizí nemovitosti se může prodražit. Na co si dát pozor?

Lidé potřebují opravit dům nebo zrekonstruovat byt, případně si sestěhovaný pár chce společný příbytek zařídit. Málokdy ale mají všichni zúčastnění potřebné finanční prostředky. A tak investuje jeden, nebo druhý, někdy je dokonce potřeba si peníze půjčit. Jak postupovat, aby na tom ve finále nikdo neprodělal?

„Hypotéka je samozřejmě závazek na hodně dlouho, deset, dvacet, třicet let není vůbec žádný problém. Závazek je pochopitelně v poměrně vysoké výši. To znamená, že splátky budou zatěžovat rodinu nebo partnerskou kasu do té míry, že pokud zůstane na hypotéku jeden jediný, nemusí ji zvládnout. V praxi se často setkáváme, že rozchod končí tím, že nemovitost musí být prodána, protože jedinec to nezvládne,“ začíná Mgr. Kateřina Procházková téma problémů spjatých s investováním do cizí nemovitosti.

V současné době jde ostatně o poměrně častý problém, kdy do bydlení vloží výrazně více peněz jeden z partnerů a při rozchodu dochází k rozkolům. „Tam je otázka, jestli jsou ti dva manželé, nebo pouze partneři. Jestli jsou manželé, mají takzvaně vyhráno, i když si to osobně nemyslím. Ale rozhodně se nemusí starat o to, jakým způsobem se vypořádají finančně až tak do důsledků, protože to za ně provede soud. Respektive se musí domluvit tak, aby jim to soud osvědčil,“ upřesňuje podstatný fakt mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz.

Kateřina Procházková hovořila o komplikovanější situaci, při které nejsou partneři sezdáni. Dozvěděli jsme se, jak je potřeba postupovat, když jeden z partnerů dává své peníze do rekonstrukce bytu, který patří jeho protějšku. A jaká může nastat situace, kdy si pár na opravu musí peníze půjčit a banka je přitom ochotná poskytnout hypotéku jen jednomu z nich.

Řeč byla také o investici do cizí nemovitosti v případě, že jsme nájemníky v domě s majitelem. Například se můžeme rozhodnout zrenovovat si na vlastní náklady pronajatý byt, případně vybudovat půdní vestavbu. Proto Kateřina Procházková uvedla, jak je potřeba postupovat a co všechno je důležité mít smluvně ošetřeno.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.