Jak funguje spoluvlastnictví? Vztahovat se může na movité i nemovité věci

Spoluvlastnictví je situace, kdy jednu věc vlastní dva nebo více lidí. Může nastat nejenom společným nákupem, ale je možné do něho takzvaně spadnout díky dědictví. Jak společnou věc spravovat, jak spoluvlastnictví zrušit a jak u takového majetku udělat vypořádání?

Spoluvlastnit můžeme prakticky cokoli - tedy věci movité i nemovité. Například dům, byt, auto, vybavení domácnosti a podobně. Nejčastěji se do spoluvlastnictví dostávají druh a družka, neboť u nich neexistuje společné jmění manželů. A také pozůstalí.

Jak společnou věc spravovat?

Spoluvlastníci nejčastěji řeší, jak společnou věc spravovat. „Buď se rozhodnou, že ji budou mít ve vlastních rukou, a v tom případě se musí při řešení jakékoli věci shodnout nadpoloviční většina spoluvlastníků,“ říká advokát Mgr. Tomáš Liškutín s vlastní advokátní praxí v Praze.

Druhou možností, která se využívá třeba u společně vlastněného bytového domu, je svěřit společný majetek do rukou správce, tedy nějaké odborné firmy, která bude nemovitost spravovat a starat se třeba i o vyúčtování, opravy a podobně.

Pokud se někdo ze spoluvlastníků rozhodne, že už nechce být majitelem, může svůj podíl v dané věci někomu darovat, nebo prodat. „Podle nového občanského zákoníku nemá v takovém případě povinnost nabídnout svůj díl ke koupi přednostně ostatním spoluvlastníkům. To musí pouze tehdy, pokud si to dopředu smluvně ujednali," vysvětluje Tomáš Liškutín.

Další možností je, aby jeden z vlastníků přenechal ostatním vlastníkům (nebo druhému vlastníkovi) svůj podíl a nechal se od nich takzvaně vyplatit. Případně je možné společný majetek prodat a získané peníze rozdělit podle toho, kolik z něj každý jednotlivý člen vlastnil.

Čtěte také

Spustit audio