Jak předejít návštěvě exekutora kvůli neuhrazené platbě?

V dnešní době není nic výjimečného, když zapomenete něco zaplatit. Může jít o pokutu za přestupek v dopravě, nedoplatek ze zdravotního pojištění nebo částku za svoz komunálního odpadu. Jaké sankce vám v takových situacích hrozí a kdy se neuhrazená částka promění v exekutora?

Jak předejít návštěvě exekutora radila mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřina Procházková. Důležité je podle ní především komunikovat s věřitelem a přebírat poštu, protože jedině díky ní se většinou dozvíte, že problém vlastně existuje. Zásilka vás zastihne v místě trvalého bydliště.

V případě nezaplacení nějakého poplatku přijde nejdříve upomínka. Pokud ji zaplatíte, nemusíte se bát v podstatě vůbec ničeho, zapomenout občas ostatně může každý. Pokud ale tuto upomínku neuhradítei, následoval dorazí platební rozkaz od soudu a na závěr výzva exekutora k dobrovolnému plnění. Až po této třetí výzve může exekutor zazvonit u dveří. Z časového hlediska jde tedy o proces, který trvá minimálně půl roku, spíše déle. „A samozřejmě bych ráda upozornila, že je to čím dál dražší a dražší. Každý následující krok něco stojí,“ upozorňuje Kateřina Procházková.

Čtěte také

K vystupňování celého procesu ale údajně nemusí vůbec dojít, důraz je opravdu nutné klást na zmiňovanou komunikaci. „Většina věřitelů je nakloněna tomu, že by se s vámi dohodla, protože pro ně je každý proces vymáhání zdlouhavý finančně i časově." Pro věřitele jsou údajně lepší peníze, které jim budete posílat například v pravidelných splátkách, než vidina vymáhání a obdržení částky nejdříve za půl roku.

Povídali jsme si také o změnách v exekučním řádu, které začaly platit od letošního července a které jsou nyní více ve prospěch dlužníků než věřitelů. Řeč tak byla o tom, jak musí exekutor nově postupovat, jaké položky jsou takzvaně "neexekuovatelné", tedy vyloučené z exekuce, a kdy exekutor nemůže sáhnout na majetek nezadluženého manžela či manželky.

Čtěte také

Spustit audio