Jak probíhá oddlužení? Osobní bankrot není nic příjemného

Máte dluhy? Hrozí vám, že co nevidět přijde exekutor, a vy nevíte, jak dál? V takové situaci máte prakticky jedinou možnost, jak ji řešit - požádat soud, aby vás takzvaně oddlužil. Jak o oddlužení požádat a jak na něj dosáhnout?

O oddlužení neboli osobní bankrot musíte požádat insolvenční, respektive krajský soud. Ten na základě prověření vaší osoby a aktuální životní situace rozhodne, zda vám oddlužení povolí či nikoli.

„O oddlužení můžete požádat pouze v případě, že máte vícero různých dluhů. V případě jednoho, byť velkého dluhu na osobní bankrot šanci nemáte,“ říká mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Kateřina Procházková.

Po oddlužení pokračuje splácení

Pokud vám soud oddlužení povolí, nastane až pětileté období, kdy budete své dluhy postupně splácet pod dohledem insolvenčního správce, kterého vám stanoví soud. Nutné je splatit alespoň 30 % všech svých dluhů.

Exekuce - předlužení občané

„Na začátku celého procesu se přihlásí jednotliví věřitelé se svými pohledávkami. Poté se může uskutečnit schůze věřitelů, na které se rozhodne, jakou formou bude oddlužení probíhat, a věřitelé o tom hlasují. Pokud se schůze nesejde, určí způsob splácení soud,“ dodává Procházková.

Dluhy je možné splácet buď na základě splátkového kalendáře, nebo prodejem dlužníkova majetku. S procesem oddlužení může pomoci advokát nebo prověřená poradenská společnost.

Existují i takzvané oddlužovací agentury. „Na ty se ale není rozumné obracet. Jednak jsou neuvěřitelně drahé, jednak často radí svým klientům různé podvody. A ve finále k tomu oddlužení pod jejich vedením třeba ani nedojde,“ varuje Kateřina Procházková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.