Jak řešit poruchy příjmu potravy? Jaký je rozdíl mezi mentální anorexií a bulimií?

Dnešní doba nám diktuje spoustu věcí: jak máme myslet, jak se máme chovat - a také to, jak máme vypadat. Nejde sice o žádná oficiální nařízení, ale rozhodně nás značně ovlivňují. Například módní časopisy ukazují na svých stránkách superštíhlé ženy, jejichž snímky jakoby v podtextu říkaly, že jen takové ženy jsou krásné a hodné úspěchu a uznání.

Jenomže naše snaha dosáhnout stejných tělesných proporcí může skončit nejenom fiaskem a podlomenou sebedůvěrou, ale dokonce i závažnou psychickou poruchou - jako jsou mentální anorexie či bulimie.

O tom, co tyto poruchy příjmu potravy obnášejí, jsme si povídali s psychoterapeutem Janem Kulhánkem z pražské Psychoterapie Anděl.

Břicho (ilustrační foto)

Dozvěděli jste se, jak se tato onemocnění projevují a co všechno může být v jejich případě spouštěcím mechanismem. Řeč byla také o tom, zda má anorektik či bulimik šanci bojovat s tímto problémem sám a kdy už se musí obrátit s prosbou o pomoc na odborníka.

Povídali jsme si o tom, jakým způsobem je možné anorexii a bulimii léčit a jak dlouho taková léčba trvá. A poradili jsme také, jak mohou lidem trpícími poruchou příjmu potravy pomoci jejich blízcí.

Spustit audio