Jak ušetřit za elektřinu? Dodržujte jednoduché rady a ušetřete tisíce

Účty za energie jsou pro většinu z nás nutným zlem. Dobrou zprávou je, že v každé domácnosti se najdou místa, kde se dá ušetřit. Můžeme ale platit méně za elektřinu? Pomohou úsporné spotřebiče, šetrné chování nebo změna dodavatele? Jaké máme možnosti a co dělat, abychom začali šetřit ještě dnes?

Pokud se teprve rozhodujete, že si koupíte dům nebo byt, můžete výdaje za energie ovlivnit už výběrem vhodného místa, kde budete bydlet. Záleží například na orientaci domu, na slunečním osvitu, na tom, zda je dům v závětří a podobně. U bytu je zase podstatné, zda jde o byt rohový, pod střechou či o to, jaký je jeho konstrukční systém.

Jestliže už bydlíte, je při snaze ušetřit za energie důležité změnit chování. „Významným žroutem energie je v každé domácnosti vytápění a ohřev vody. Celkem překvapujících úspor lze přitom dosáhnout při ztlumení topení nebo ohřívání vody už jen o jeden stupeň Celsia. Podle propočtů tak můžete ušetřit 5 až 10 procent rodinných nákladů na energii,“ říká Jan Šícha ze společnosti ČEZ.

Pozor na větrání i bílé spotřebiče

Důležité je také správně větrat. Daleko efektivnější a také úspornější je otevřít okno jen na chvíli, ale dokořán. Při otevřené ventilaci během celého dne uteče z místnosti hodně tepla a vzduch se přitom skoro neobmění.


Celkem překvapujících úspor lze přitom dosáhnout při ztlumení topení nebo ohřívání vody už jen o jeden stupeň Celsia. Podle propočtů tak můžete ušetřit 5 až 10 procent rodinných nákladů na energii.

Velkou spotřebu energie mají v domácnosti především velké bílé spotřebiče související s jídlem, jako je lednička, mrazák, sporák, myčka nádobí, ale také pračka a podobně. „I v tomto případě můžeme energii šetřit svým chováním. Ledničku bychom neměli nechávat dlouho otevřenou, neměli bychom do ní dávat horké potraviny. Pračku a myčku bychom neměli pouštět poloprázdné,“ radí Jan Šícha.

Často slýcháme varování, že nám energii ubírají i elektrospotřebiče v pohotovostním, takzvaném standby režimu, kdy je nevypínáme natvrdo vypínačem, ale třeba jen dálkovým ovládáním. „U moderních spotřebičů je ta spotřeba v tomto ohledu minimální, stejně jako třeba u nabíječky na mobilní telefon trvale zapojené v síti,“ vysvětluje Jan Šícha.

Spustit audio