Jak vymáhat alimenty? Může dojít i na exekutory

Možná, že jste se i vy dostali do situace, kdy váš bývalý partner odmítá platit alimenty na děti. Vymoci dlužné částky na výživném je dnes ale naštěstí podstatně snazší než dřív. Jednotlivé varianty jsme probrali s mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřinou Procházkovou.

Kolika dětí se týká neplacení alimentů? Statistiky jsou poměrně nepřesné. Dají se totiž spočítat děti partnerů, kteří se rozvedli, ale v dnešní době se rodí i hodně dětí, které nepocházejí ze zákonného manželství. V takových případech jde o rovinu odhadů.

„Data, která se uvádějí, jsou poměrně děsivá. Asi vám vyrazím dech, když vám řeknu, že v České republice je asi půl milionu dětí, které žijí s jedním z rodičů,“ říká Kateřina Procházková a dodává, že domácností je o něco méně, čísla se pohybují kolem 350 tisíc. Konkrétních dětí, na které nejsou placené alimenty, se odhaduje zhruba 170 tisíc.

Výživné by se mělo platit do doby, než dítě dostuduje školu a má nástup do zaměstnání. S koncem školní docházky končí také povinnost platit, ale je nutné soud požádat o zrušení této povinnosti. Málo známou skutečností je také situace, kdy váš dospělý potomek studuje první vysokou školu a v průběhu studia se ožení nebo provdá. V takovém případě totiž přechází vyživovací povinnost z rodičů na manžela nebo manželku.

Hovořili jsme navíc o tom, že se s bývalým partnerem na výši alimentů můžete domluvit sami bez rozhodnutí soudu, ale je dobré mít tuto dohodu sepsanou na papíře. Také jsme zmínili, že rodič může posílat část výživného na spořící účet dítěte, a upřesnili jsme, jak je to s placením výživného v případě střídavé péče.

A pochopitelně jsme si povídali zejména o způsobech, jak lze z bývalého partnera, který dluží na výživnémi, tyto peníze vymoci. Používají se například způsoby od zabavení řidičského průkazu až po obstavení movitého majetku.

Spustit audio