Jak zabezpečit byt před zloději?

Lidé zlodějům často sami nahrávají svým chováním, protože mají své byty a domy špatně zabezpečené, nezamykají a jsou nevšímaví k tomu, co se kolem nich děje. Jak předejít tomu, aby náš příbytek navštívili nežádaní návštěvníci, radil odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT Ivan Pavlíček.

Rozhovor s Ivanem Pavlíčkem bohužel potvrdil, že jsou zloději čím dál tím drzejší a sebevědomější. Jedním z aktuálních zlodějských trendů jsou totiž loupeže, kdy jsou uživatelé objektů stále uvnitř. Spolu s nimi tam jsou totiž také cenné věci jako mobilní telefony, tablety a další skladné věci, které lze relativně snadno a rychle prodat.

Nejde přitom snadno říci, zdali si zloději více vybírají rodinné domy nebo anonymitu panelových domů, u jednotlivých objektů se liší typ zloděje. Zatímco v případě bytů jde spíše o náhodná vloupání, kdy daný člověk zkouší různé dveře a využije prvních, které povolí, v případě rodinných domů jde často o vytipovaná místa. Zloději jsou v takových případech lépe připraveni a více hodnotí rizika, protože objekty bývají častěji a lépe zabezpečené.

Ivan Pavlíček proto doporučil, jaký typ dveří a zámků nás před zloději nejlépe ochrání a kdy se nám vyplatí pořídit si elektronický zabezpečovací systém. Poradili jsme, jaký druh zabezpečení zvolit v případě panelákového bytu nebo jak zabezpečit před nenechavci rodinný dům.

Spustit audio