Játra vám může zničit alkohol i nadváha

Když budete pít přespříliš alkoholu, může se vám stát, že vám vypoví službu játra. A to představuje pro lidský organismus závažný problém. Příčin nesprávně fungujících jater může být ale daleko víc. Jak poznáme, že se s našimi játry něco děje?

Játra hrají ústřední úlohu v metabolismu našeho organismu, jsou jakýmsi aktivním filtrem v našem těle. Tvoří se v nich především bílkoviny, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu, ale i mnoho dalších látek.

"V játrech se také ukládá nebo naopak podle potřeby uvolňuje glukóza, krevní cukr. A zejména probíhá v játrech přeměna a odstraňování většiny toxických látek, které se dostanou do našeho těla," vysvětluje Doc. MUDr. Radan Brůha z kliniky gastroenterologie a hepatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pokud dojde k omezení funkce jater, hovoří se o tak zvaném jaterním selhání. "Opravdu těžké jaterní selhání se projeví celkovým rozvratem vnitřního prostředí, žlutým zbarvením kůže, krvácivými projevy, poruchami vědomí až ve finále selháním všech důležitých životním funkcí. Takovým selháním ale naštěstí končí jen velmi malá část jaterních onemocnění," říká lékař.

Játra mohou postihnout jednak akutní virová onemocnění, jako je například virová žloutenka, otrava toxickými látkami, infekční mononukleóza a podobně. Většinu z nich je možné vyléčit a vrátit játra do původního stavu bez jakýchkoli následků.

Játra

"U jater se ale může projevit i chronické poškození, například vlivem nadměrné konzumace alkoholu. V takových případech pak dochází k zánětlivé reakci v játrech a k následnému ukládaní vaziva a vzniku cirhózy. Je to dlouhodobá záležitost, která trvá třeba i několik desetiletí," popisuje docent Radan Brůha.

Do tohoto vývoje mohou ale lékaři kdykoli zasáhnout a odstraněním příčiny ten vývoj zastavit a mnohdy i úplně zvrátit.

V poslední době se také ukazuje, že častou příčinou vzniku chronické jaterní choroby je nadměrné ukládání tuku do jater, které souvisí s nadváhou, s poruchou metabolismu cukrů, diabetem - tedy obecně se stavem, kterému se říká metabolický syndrom.

Záleží tedy i na tom, jaké jsou naše stravovací návyky. "Nejrizikovější jsou energeticky náročná jídla, tedy tučné pokrmy, sladkosti, slazené nápoje a podobně. Záleží ale spíše na zkonzumovaném množství nezdravého jídla, než na konkrétním druhu," upozorňuje lékař.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.