Křečové žíly nejsou jen estetický problém. Zásadně mohou pochroumat zdraví

Křečové žíly představují problém, který vůbec nevypadá hezky. Estetická stránka patří ovšem jen k jedné části problému. Daleko podstatnější je, že pokud se křečové žíly zanedbají, mohou vést i k závažným zdravotním komplikacím, jako jsou například bércové vředy a podobně.

Křečové žíly se vyskytují pouze na nohou. Vznikají v důsledku poškození žilního systému, ke kterému dochází v důsledku zvýšeného tlaku v povrchních žilách. Stěna žíly se oslabí a v podkoží se objeví někdy až vinuté vystouplé žíly.

Daleko častěji trápí křečové žíly ženy. „Důvodem je, že procházejí těhotenstvím, kdy děloha uvnitř dutiny břišní naroste, tlačí na pánevní žíly a brání tak odtoku žilní krve z dolních končetin,“ vysvětluje cévní chirurg MUDr. Tomáš Bureš z EUC kliniky Kladno a firmy Medicon Praha.

Křečové žíly se objevují zejména v oblasti kotníků a bérců. „Ale pokud to onemocnění trvá dlouho, mohou se přesouvat i na stehna. U těhotných žen se někdy objeví i v oblasti genitálu,“ dodává MUDr. Tomáš Bureš.

Dědičnost a obezita

Svoji roli hraje u křečových žil i dědičnost. V některých rodinách se vyskytuje nižší elasticita kolagenových vláken, díky čemuž je vazivová tkáň oslabená. V takové rodině se mohou křečové žíly objevit třeba i u patnáctiletých dívek. Zejména těch, které aktivně sportují.

Obezita (ilustrační foto)

Další příčinou vzniku je obezita, při které, stejně jako v těhotenství, dochází ke zvýšenému krevnímu tlaku v žilách.

Křečové žíly se projevují tím, že jsou viditelné v podkoží, později se mohou přidat i noční křečové bolesti. Rozvoj onemocnění může dospět až do stadia, kdy se vytvoří zatvrdlá pomerančová kůže. Ve chvíli, kdy pokožka už krevní tlak nevydrží, vytvoří se bércový vřed.

Čtěte také

Křečové žíly často trápí ženy, které v zaměstnání celý den stojí, jako jsou kadeřnice, prodavačky, učitelky. „Pro ty platí, že je nutný pravidelný pohyb. Stačí, když se občas projdou po místnosti,“ radí lékař.

A jak se jich zbavit? „Prvořadé je určit příčinu, tedy zjistit, odkud se krev do žil vrací, kde je žíla poškozená,“ popisuje MUDr. Tomáš Bureš. Cévní lékař provede ultrazvukové vyšetření a poté odešle pacientku k cévnímu chirurgovi.

Operačních technik existuje několik. Buď se ošetří pouze místní zdroj anebo je nutné provést klasickou velkou operaci v celkové anestezii, při níž se žíly vytrhávají. Jsou ale možné i šetrné techniky a miniinvazivní zákroky.

„Velká operace je plně hrazená zdravotní pojišťovnou, šetrnější techniky ale pojišťovna nehradí vůbec,“ říká lékař. Rekonvalescence je po nich ale krátká. Pacientky zpravidla už od druhého po zákroku chodí, návrat do práce a k běžnému životu je možný za 10 až 14 dní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.