Lze děti ochránit před nemocemi v kolektivu?

„Moje děti byly ve školce pořád nemocné," určitě jste tuhle větu už od někoho slyšeli. Anebo ji dokonce můžete sami potvrdit. Když dítě vstoupí do kolektivu, začlení se nejen mezi vrstevníky, ale také se dostane do prostředí, kde se snadno a rychle šíří infekční choroby. Jak před nimi dítě bránit?

Praktická dětská lékařka MUDr. Renáta Růžková potvrdila, že dětské onemocnění jsou při přechodu z domácího prostředí do kolektivní školky celkem běžnou záležitostí. Děti jsou zvyklé na určité prostředí a bakterie, proti kterým mají vytvořenou imunitu, na rychlou změnu ovšem nejsou připravené. Děti jsou ostatně většinou oslabené už před vstupem do školky, protože dříve vstávají.

Nejlepší prevencí je proto zajistit dítěti zdravý režim s dostatkem spánku, tekutin, vitamínů a pohybu na vzduchu. Dítě se bude venkovním pohybem postupně utužovat a zlepší se mu imunitní systém.

Renáta Růžková také uvedla, že se současným očkováním proti pneumokokům výrazně ubyla incidence zánětů středního ucha. Mezi nejčastější nemoci malých dětí patří rýma a kašel. Pokud se dítě probudí s lehkou teplotou a slzavýma očima, měli bychom ho nechat v posteli v domácí péči a připravovat mu bylinkové čaje. Řada jich totiž dobře působí na zahlenění, rýmu nebo odkašlání, čímž lze předejít, aby nemoc naplno propukla.

Pokud ovšem vidíme, že je naše ratolest dramaticky nemocná, samozřejmě musíme navštívit lékaře. Do ordinace bychom měli zajít i v případě, když běžná infekce do několika dní neustoupí.

Kromě respiračních a s nimi souvisejících onemocnění se v rozhovoru Renáta Růžičková zmínila také o planých neštovicích, které se u dětí snadno přenáší, a také o žloutence, nemoci špinavých rukou, která se v posledním roce vyskytla mezi dětskými pacienty ve vyšší míře než v předchozích letech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.