Nebudete trpět rakovinou?

Nechte se geneticky otestovat!

S novým rokem si většina z nás dává předsevzetí. Často se týkají našeho zdraví - slibujeme si, že přestaneme kouřit, budeme zdravěji jíst, víc se hýbat, nebo že začneme s nějakým sportem. Což jsou všechno jistě bohulibé plány. Můžeme tak přinejmenším zmírnit negativní vlivy, které způsobují různá onemocnění.

Kromě vnějších vlivů hraje ale významnou roli také genetika, tedy dědičná zátěž, kvůli které je pravděbodobnost onemocnění tou kterou chorobou u každého z nás jiná.

V dnešní době je však možné nechat si udělat genetická vyšetření, která dokáží určit míru rizika onemocnění. A právě o nich jsme si povídali s primářkou MUDr. Monikou Koudovou ze společnosti GHC Genetics, která provádí genetické testy zaměřené na diagnostiku a prevenci častých civilizačních onemocnění.

Dozvěděli jste se, kdo a za jakých okolností by měl podobné testování podstoupit a co všechno mu zjištěné výsledky mohou přinést. Řeč byla i o tom, jaké možnosti následného sledování či účinné léčby pacienta se mohou na jejich základě nastavit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.