Některé realitní kanceláře se snaží obírat klienty. Jak se bránit?

Realitní kancelář vám může pomoci prodat nebo koupit byt či dům, ale také vás může bezdůvodně obrat o peníze. Některé realitní kanceláře totiž bez skrupulí vymáhají po kupujících rezervační poplatky, pokuty a provize, a to i přesto, že z transakce sešlo, ovšem nikoliv zaviněním kupujícího. Jak je možné situaci řešit?

Když se rozhodneme koupit nemovitost, bývá standardní praxí, že za ni nejprve složíme určitou částku. Nejčastěji se pohybuje v rozmezí od tří do deseti procent z celkové ceny. „Rezervační poplatek samozřejmě nutně platit nemusíme, ale bývá to obvyklé na českém trhu. Je to při podpisu rezervační smlouvy. Znamená to, že realitní kancelář se zavazuje, že danou nemovitost, kterou jsme si vyhlédli a která se nám líbí, už nebude dále nabízet k prodeji. A zároveň to demonstruje náš vážný zájem o nemovitost. Je to dvoustranná dohoda,“ říká Mgr. Kateřina Procházková, mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz.

Upřesnila také, komu vlastně peníze reálně svěřujeme: „Pokud se jedná o realitní kancelář, která je nějakým způsobem renomovaná a jedná s námi fér, mívá většinou advokáty. Rezervační poplatek se poté dává do advokátní úschovy, advokát má peníze u sebe až do uskutečnění transakce, obvykle třeba do zápisu do katastru nemovitostí, a pak peníze uvolní. To znamená, že dostane svoji provizi realitní kancelář, prodávající dostane svoje peníze a vy se samozřejmě tím dnem stáváte majitelem nemovitosti. Obdoba je potom notářská úschova, akorát tedy u notáře. A spousta realitních kanceláří si peníze vybírá a nechává u sebe, i to je běžný praxe.“ Důležité je vyžadovat vždy doklad.

Kateřina Procházková navíc uvedla, zda existuje lhůta, do které je nutné celou transakci dokončit. Sdělila také, co následuje, pokud z koupě bytu z nějakého důvodu odstoupíme my sami a jaká je situace, když z koupě sejde ne naší vinou. V této souvislosti poradila, jak postupovat v případě, kdy realitní kancelář odmítá vrátit rezervační poplatek. Bohužel se v takových případech většinou bez soudu neobejdete.

Mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz zmínila, co to znamená, když s námi chce realitní kancelář uzavřít exkluzivní smlouvu na prodej našeho bytu či domu a jaká úskalí taková nabídka skýtá.

Spustit audio