Nepodceňujte zánět dásní. Může vést k paradontóze

Bolavé zuby představují velice nepříjemné trápení, které většinou akutně řešíme. Jenomže v ústech se nám může vyskytnout i méně palčivý, přesto závažný problém, který také nesmíme zanedbat. Jedná se o zánět dásní.

Od dentální hygienistky ze Zubního centra Ořechovka Terezy Svobodové jsme se dozvěděli, jak se zánět dásní projevuje. Signálem může podle jejích slov být mimo jiné například krvácení dásní při čištění zubů nebo zápach z úst.

„Těch projevů zánětů dásní je hned několik. Oproti zdravé dásni, která je taková hodně bledě růžová, hladká, jsou dásně v zánětu zarudlé, nateklé, někdy můžou být i bolestivé. Ale tím podstatným projevem je krvácení. To se projevuje především na nějaké mechanické podněty, kterým může být dotyk zubní sondy třeba u stomatologa nebo dentální hygienistky v ordinaci a doma se může projevovat při čistění zubů, a to především v mezizubním prostoru.“

Čtěte také

Pokud dásně krvácí při kousnutí do jablka nebo tvrdého chleba, může se jednat o mechanické poškození. Můžeme se o něco tvrdého škrábnout nebo něčím dáseň poškodit. „Často ale krvácí dásně v zánětu i při jídle, pokud je zánět poměrně silný,“ upřesňuje Tereza Svobodová.

Dodává také nejzrádnější skutečnost: „Zánět dost často nebolí. Jako příznak jsem uvedla, že dásně mohou být citlivé, ale stává se to poměrně málo. Často to pacienty nenutí se zánětem něco dělat. I to krvácení bývá často mylně považováno za normální.“ To, že o vlastním krvácení ale hovořila spousta lidí okolo vás, ještě neznamená, že je to v pořádku. Problém se musí řešit.

Dentální hygienistka také uvedla, co konkrétně zánět dásní způsobuje a čím můžete jeho vzniku napomoci. Víte například, za kým při podezření na zánět dásní zajít? Zda zvolit zubního lékaře nebo dentálního hygienistu?

Řeč byla také o tom, že neléčený zánět dásní může být nebezpečný a vést dokonce ke vzniku paradontózy. Proto jsme zmínili, jak se zánět dásní léčí a jak dlouho léčba trvá. Samozřejmě se řešila také otázka prevence, tedy návodu, jak se chovat a jak o své zuby a ústa pečovat.

Spustit audio