Nezapomínejte na paměť. Trénovat ji můžete třeba s olympijskými vítězi

Trénovat paměť bychom měli všichni, a to po celý život. Ve stáří je to ale nutnost. Procvičovat své mentální schopnosti může každý sám, bez odborného vedení a bez ohledu na momentální zdravotní stav.

Starší lidé, zejména ti, kteří prodělali nějaké akutní onemocnění nebo byli delší dobu v nemocnici upoutaní na lůžko, většinou rychle ztrácejí mentální schopnosti. Nejčastěji mizí paměť, orientace a také poznávací a organizační schopnosti. V takovém případě je potřeba tzv. kognitivní trénink neboli odborně vedené procvičování mozkových schopností.

„Paměť můžeme trénovat naprosto na čemkoli. Můžeme vyjít třeba ze svých zájmů a koníčků, ať už je to čtení, historie, ale klidně i sport. Můžete si třeba zkusit vzpomenout, kdo z našich reprezentantů vyhrál medaili na poslední olympiádě,“ říká Mgr. Kvetoslava Hošková z Oddělení geriatrie a následné péče pražské Thomayerovy nemocnice.

Zapomínání je v našem životě běžný jev. A není potřeba se kvůli němu příliš znepokojovat. Problém nastává ve chvíli, kdy se k němu přidají ještě další příznaky, jako například porucha orientace, kdy třeba člověk zabloudí nebo se ztratí na známém místě. V takovou chvíli bychom měli vyhledat odbornou pomoc. Můžeme se obrátit na neurologa, na geriatra nebo na praktického lékaře, který by nám měl doporučit, koho dále kontaktovat.

„Častou příčinou poruch paměti ve stáří jsou pády a následný úraz hlavy, případně nejrůznější nemoci jako například plicní onemocnění, v důsledku kterých dochází ke špatnému okysličování mozku. Vyskytují se ale i u lidí, kteří trpí diabetem nebo mají vysoký cholesterol,“ vyjmenovává Kvetoslava Hošková.

Psaní (ilustrační foto)

To, jakou máme ve stáří paměť, závisí vesměs na našem životním stylu – jaký život jsme vedli, jakou jsme měli práci, jaké jsme měli zájmy a koníčky, jak aktivně jsme žili. A záleží i na tom, zda jsme byli obklopeni rodinou a přáteli, se kterými jsme si mohli povídat, vyprávět si, vzpomínat.

Svoji paměť můžeme podpořit i jinak. Třeba ve chvíli, kdy začínáme cítit, že už není tak skvělá, jako dřív. „V dnešní době existují kurzy, které se zabývají nejrůznějšími technikami na podporu paměti – od zvyšování mozkové kapacity až po různé mnemotechnické pomůcky. Záleží jen na tom, jak chce člověk svoji paměť trénovat,“ popisuje geriatrička.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.