Ovládáte sociální sítě? Mohou být rizikové nejen pro děti

Sociální sítě jsou v současné době velice oblíbeným komunikačním prostředkem. Chtělo by se až říct, že kdo není na sociální síti, jako by nebyl. Mají mnoho užitečných funkcí, ale mohou být i velice zrádné a v určitých ohledech dokonce nebezpečné. Hovořila o nich psychoterapeutka Mgr. Martina Viewegová.

Sociální sítě mohou využívat jednotlivci i firmy. Jde o internetovou službu, kde můžete po vstupní registraci sdílet videa, ukládat fotografie nebo psát zprávy, a to jak soukromé, tak veřejné. Na některých můžete hrát hry a sdílet své výsledky s ostatními, pořádat videokonference nebo si telefonovat s přáteli. Možnosti jsou takřka nepřeberné.

Spojené jsou s nimi ovšem i mnohá úskalí. Nemusí sice jít hned o závažné problémy, ale třeba o situace, které nám mohou zkomplikovat život. Například se vám může stát, že díky tomu, co o sobě dáváte vědět na sociální síti a jaké informace jejím prostřednictvím sdílíte, nezískáte práci, o kterou se ucházíte. Anebo můžete přijít o vyhlédnutého nebo také stávajícího partnera.

„Je to o tom, co člověk sdílí, proč to sdílí a komu to sdílí. ‚Komu to sdílíme' je často otázka, která spoustu lidí překvapí, když s nimi jdeme do podrobností, kdo je ten, kdo vidí sdílenou věc,“ říká psychoterapeutka Mgr. Martina Viewegová z pražské Psychoterapie Anděl.

Děti jsou nejvíce ohrožená skupina

Sociální sítě přitom zdaleka nevyužívají pouze děti a dospívající, jak se často lidé mylně domnívají. Výzkumy ukazují, že je většina uživatelů mezi 20 a 40 lety. Děti a dospívající jsou přesto nejvíce zneužitelnou skupinou. „Oni jsou v podstatě nejvíc ohrožení. A problém je trošku v tom, že my, ačkoliv sociální sítě užíváme, tak většinou jakožto dospělí nevíme, co se tam všechno může dít. Tím pádem selháváme i jako rodičovská vrstva. Neumíme děti poučit, neumíme je naučit, jak se tam chovat a jak se tam chránit.“

02953457.jpeg

Sociální sítě umožňují i kyberšikanu, zneužití všech technologií a nástrojů kyberprostoru, abychom někomu cíleně ubližovali. Obrana vůči ní je velmi obtížná, může nám ale hrozit i daleko větší nebezpečí, kdy si nás někdo může vyhlédnout a zneužít naši důvěru.

Martina Viewegová proto v rozhovoru poradila, jak je dobré se na sociálních sítích chovat, abychom se podobným problémům vyhnuli. A také zmínila problém závislosti na sociálních sítích, který se v poslední době stává velkým strašákem nejen mladé generace.

Spustit audio