Pozůstalostní důchod je možné vyplatit i zpětně. Kdo na něj má nárok?

Důchody, to nejsou jen důchody starobní nebo invalidní, ale také takzvané důchody pozůstalostní. Nejde o téma nijak veselé, ztráta blízkého člověka je velmi obtížnou životní situací. Přesto je důležité o ní mluvit.

V případě úmrtí mohou tyto sociální dávky poskytnout finanční zajištění pozůstalým osobám. Pozůstalostní důchody představují důchod vdovský, vdovecký a sirotčí. Jde o finanční částku, na kterou mají nárok osoby po zemřelém manželovi či manželce, anebo nezaopatřené dítě po zemřelém rodiči, případně rodičích.

Takový důchod ovšem není přiznáván automaticky. „O pozůstalostní důchod je nutné si zažádat u okresní správy sociálního zabezpečení. Je potřeba předložit průkaz totožnosti, úmrtí list zemřelé osoby a oddací list,“ vypočítává mluvčí České správy sociálního zabezpečení Renáta Provazníková.

Čtěte také

Pro zažádání o vdovský či vdovecký důchod není stanovena žádná lhůta. Není tedy nutné žádost podávat hned, bezprostředně po úmrtí blízké osoby. Pokud se člověk po této životní události necítí dobře, může klidně dva tři měsíce počkat a teprve poté se vydat na okresní správu sociálního zabezpečení.

„Ten důchod je možné vyplatit zpětně, a to dokonce do pěti let od data podání žádosti,“ dodává Renáta Provazníková. Délka trvání manželství není pro přiznání vdovského či vdoveckého důchodu podstatná. Manželé nemusí mít v době úmrtí jednoho z nich ani společné bydliště. Podstatné je, aby v okamžiku smrti manželství trvalo.

Problémem ovšem může být, jestliže byl zemřelý partner dlouhodobě nezaměstnaný. „Podmínkou pro nárok na vdovský či vdovecký důchod je, že ta zemřelá osoba buď pobírala starobní nebo invalidní důchod, nebo ke dni úmrtí splnila podmínky potřebné doby pojištění pro nárok na tento důchod,“ říká Renáta Provazníková.

Standardní doba, po kterou pozůstalému náleží vdovský nebo vdovecký důchod, je jeden rok. „Déle se vyplácí osobě, která pečuje buď o nezaopatřené dítě nebo o své rodiče či tchyni a tchána, kteří jsou závislí na její péči. A také se dále vyplácí, pokud je sama ta pozůstalá osoba invalidní anebo pokud dosáhla zákonem stanoveného věku, tedy když už například sama pobírá starobní důchod,“ vysvětluje Renáta Provazníková.

Když se vdova znovu provdá anebo se vdovec znovu ožení, nárok na pobírání vdovského či vdoveckého důchodu zaniká. A pozůstalá osoba, která uzavřela další manželství, je povinna tuto skutečnost neprodleně oznámit správě sociálního zabezpečení.

Spustit audio