Prasklé zuby? Hlavní příčinou jsou úrazy, ale lámou se z mnoha důvodů, říká stomatolog

Zuby nás mohou potrápit v mnoha směrech. Někdo bojuje s kazy, křivými zuby nebo paradontózou. Někomu chrup nesnesitelně reaguje na horké nebo studené. A stává se také, že zub praskne. Kvůli čemu se může ulomit?

Jednou z hlavních příčin prasklého zubu je pochopitelně úraz. „Záleží na typu a na rozsahu úrazu. Může dojít třeba jen k částečnému odštípnutí až po úplné vyražení celého zubu,“ říká stomatolog MUDr. Robert Vondruška, vedoucí lékař Zubního centra Ořechovka v Praze.

V některých případech je nutné vyhledat lékařskou pomoc okamžitě, například pokud dojde k ulomení značné části zubu, které zasahuje až pod dáseň. V takové situaci může být totiž zasažený i nerv.

„Pokud by se zraněnému podařilo ten ulomený kus zubu najít, je dobré ho vzít s sebou. A ideálně ho na dobu převozu dát do nějaké tekutiny, do vody nebo do mléka, aby nedošlo k jeho dehydrataci. Lékař pak posoudí, zda by ho ještě mělo smysl ke stávajícímu zubu zpátky připevnit, anebo už ta část není použitelná a bude potřeba zub dostavět,“ vysvětluje stomatolog.

Přetížení, kazy a skřípání

Další příčinou prasknutí zubu může být jeho přetížení. K tomu dochází například ve chvíli, kdy člověk přijde o nějaké zuby a nenechá si vyrobit zubní náhradu. Zbylé zuby jsou pak nadměrně přetěžovány a dochází k jejich oslabení. Za přetěžování zubu může někdy také špatně zhotovená výplň nebo plomba.

úsměv, zuby, rty

Dříve se používaly zejména amalgámové zubní výplně. Zmíněný materiál sice sám o sobě problém nepředstavuje, ale faktem je, že není příliš šetrný k zubům. „I proto dnes u aplikace větších plomb doporučujeme spíše bílou fotokompozitní výplň,“ říká MUDr. Robert Vondruška.

Čtěte také

Prasknutí zubu může ale způsobit i větší kaz. Proto je důležité chodit na pravidelné kontroly, díky kterým je možné odhalit kaz včas, dokud je ještě malý.

Prasknutí hrozí i umrtveným zubům. „To jsou takové, u kterých se z dřeně zubu i z kanálků procházejících zubními kořeny vyndaly nervy a tkáň a prostor se vyplnil speciální hmotou. Pokud je umrtvení provedeno dobře, zub většinou vydrží,“ popisuje zubní lékař.

Podle jeho slov by zejména v zadní části chrupu měl být umrtvený zub zajištěný tak, aby nedošlo k jeho prasknutí, a to buď korunkou, nebo jakousi keramickou čepičkou. Někdy je možné použít i zmiňovanou bílou fotokompozitní výplň.

A prasknutí zubu může být také výsledkem nočního skřípání zubů. „Lidé, kteří v noci skřípou zuby, je pak mají obroušené, přední zuby jim jakoby ubývají a jsou tím pádem značně oslabené. A v důsledku tlaku mohou pak snáze prasknout,“ uzavírá MUDr. Robert Vondruška.

Spustit audio