Příčinou citlivých zubů je zpravidla špatná péče o zuby, varuje stomatolog

Zvýšená citlivost zubů trápí podle odhadů víc než třetinu dospělých. Zatímco u dětí se stomatologové s tímto problémem prakticky nesetkávají, dospělí pacienti si často stěžují. Co všechno může být příčinou citlivých zubů a jaké jsou možnosti řešení?

Lidé si na citlivé zuby stěžují nejčastěji při pití nebo jídle něčeho studeného nebo naopak horkého, ale dráždivě mohou působit i produkty výrazně kyselé či sladké. Někomu může vadit taktéž chladný vzduch proudící do úst například při běhání.

Příčinou citlivých zubů je zpravidla špatná péče o zuby. Proto je potřeba nechat si v tomto směru poradit. „Dnes jsou instruktáže a praktické předvádění, jak provádět zubní hygienu, doménou práce dentálních hygienistů, kteří už při většině zubních ordinací pracují,“ říká stomatolog MUDr. Robert Vondruška, vedoucí lékař Zubního centra Ořechovka v Praze.

Zubní hygienista může pomoci nejen s technikou čistění zubů, včetně čištění mezizubních prostor, ale i s výběrem správných pomůcek, tedy kartáčku na zuby, dentální nitě a podobně.

„Ideální je mít zubní kartáček co nejměkčí, abychom si tvrdými štětinami nepoškodili zubní sklovinu. A jeho velikost by měla být taková, abychom s ním pohodlně dokázali vyčistit každý jednotlivý zub a dostali se s ním do všech zákoutí ústní dutiny,“ radí MUDr. Robert Vondruška.

Zubní pasty staví především na marketingu

Naopak výběr zubní pasty až tak zásadní není. V žádném případě neplatí úměra, že čím dražší pasta, tím lepší vyčištění zubů. Ani reklamám na zubní pasty bychom neměli příliš naslouchat. Lepší je nechat si poradit přímo od svého zubaře, nebo alespoň v lékárně.

Délka a tvar rukojeti nemá na funkci zubního kartáčku vliv

Příčinou citlivých zubů může být ale i závažnější problém. „Může se jednat například o kaz ukrytý v mezizubním prostoru. Je proto vždy dobré podstoupit při návštěvě stomatologa důkladné vyšetření, včetně rentgenových snímků, aby mohla být stanovena přesná diagnóza,“ upozorňuje stomatolog.

Citlivost zubů se může objevit v jakémkoli věku, pouze příčiny bývají různé. U starších lidí může být způsobena třeba rozvíjející se paradontózou, při které ustupují dásně a obnažují krčky zubů, jež jsou následně extrémně citlivé.

Genetika má podle doktora Vondrušky na rozvoj těchto problémů minimální vliv. Nejdůležitější je podle něj dodržování zásad dentální hygieny a pravidelné návštěvy stomatologa.

Spustit audio