S běháním můžete začít v jakémkoliv věku. Důležité je správné dávkování, říká odborník

Běhání vás nikdy nelákalo, ale když už běhá celé vaše okolí, rádi byste to přece jen zkusili? Dřív jste běhali, ale kondice už dávno zmizela? Nebo se prostě jen chcete začít hýbat a nevíte jak překonat těžké začátky? Zkuste využít rad profesionála.

Musíme nejprve zvážit, jaká je naše současná fyzická kondice a zejména musíme brát ohled náš aktuální zdravotní stav. Svoji roli hraje samozřejmě také věk.

„Pokud člověk nikdy nesportoval a rozhodne se začít s nějakou sportovní aktivitou v pozdějším věku, je vždycky na místě konzultace s lékařem,“ říká sportovní expert Aleš Tvrzník, autor několika publikací o rekreačním běhu.

Obecně řečeno je ale běh vynikajícím léčebným prostředkem při celé řadě onemocnění a u nejrůznějších diagnóz, protože dokáže zdravotní stav zlepšovat. V takovém případě je ale samozřejmě nezbytné správné „dávkování“.

Běžecká bota by měla správně odpružit nárazy

Když se rozhodneme začít běhat, je také dobré pořídit si potřebné vybavení. Není toho mnoho, ale něco přece. „V tomto případě bych vyzdvihl především obutí, speciální oblečení nijak důležité není, i když nám může pomoci cítit se při běhání lépe,“ říká Aleš Tvrzník.

Půlmaratonu se účastnila i běžecká špička

Podle jeho slov se v případě nákupu bot vyplatí vydat se do specializované prodejny, kde by měl být kvalifikovaný prodavač schopen dobře poradit. Při výběru je totiž nutné zvážit celou řadu důležitých kritérií. „Například vzít v úvahu terén, na kterém budeme běhat, a také zjistit, jak vlastně naše noha při běhu funguje, aby bota odpovídala naší individuální technice běhu,“ vysvětluje odborník na rekreační běh.

Čtěte také

Základní vlastností běžecké boty by mělo být především správné tlumení. Bota by měla umět odpružit nárazy, které při běhu vznikají.

Výhodné také je koupit si speciální zařízení, jakési „hodinky“, které pomáhají určovat správnou rychlost a intenzitu běhu, abychom neběhali příliš pomalu nebo naopak příliš rychle. Pokud nemáme rychlost běhu pod kontrolou, může docházet ke zbytečnému přetěžování organismu, které může pro tělo místo přínosu představovat problém.

„Úplným začátečníkům doporučujeme vyzkoušet indiánský běh - kousek běh, kousek chůze a takto to střídat, aby získali tu nesmírně důležitou základní kondici, na které pak mohou stavět,“ říká Aleš Tvrzník.

A důležité také pochopitelně je stanovit si cíl. Říct si, proč chceme vlastně běhat, čeho tím chceme dosáhnout a co by nám běhání mělo přinést. Cíle by přitom měly být reálné a dosažitelné, neměli bychom se při prvním vyběhnutí pokoušet lámat rekordy a snažit se dohnat vše, co jsme do té doby zanedbali.

Spustit audio