S věkem se mění výživová potřeba. Tělo může některé potraviny odmítat

Skladba našeho jídelníčku by měla odpovídat věku, ve kterém se zrovna nacházíme. Nejvíc energie potřebují novorozenci a malé děti kvůli růstu a vývoji, vrchol představuje v tomto směru puberta. Metabolismus se v průběhu života mění, mimo jiné i v závislosti na věku. Postupně se zpomaluje.

Aby naše tělo správně pracovalo, musí využívat látky přijaté formou potravy a měnit je na energii. Bazální metabolismus představuje základní energii potřebnou pro fungování jednotlivých orgánů, další energii ale potřebujeme na mentální a fyzickou práci, při nemoci a podobně.

Metabolismus se v závislosti na věku postupně snižuje, funguje ale také rozdílně u mužů a žen. „Kromě jiného mají muži větší množství svalové tkáně, ženy mají naopak víc tukové tkáně. Svalová tkáň spotřebovává daleko větší množství energie než ta tuková," vysvětluje Mgr. Jitka Tomešová, nutriční terapeutka z pražské Thomayerovy nemocnice.

Jste to, co jíte a pijete

V každém věku bychom měli řešit, co jíme a pijeme. S postupujícím věkem je ale nutné svoje stravování upravovat podle aktuální potřeby. „Úprava stravovacích návyků je většinou potřeba ve chvíli, kdy dojde na zdravotní problémy - vyšší tlak, obezitu, cukrovku a tak dále. Pro většinu lidí je ovšem změna jídelníčku a dosavadních návyků velký problém," říká Jitka Tomešová.

Obezita (ilustrační foto)

V takovém případě může být přínosná pomoc nutričního terapeuta, který by se měl v ideálním případě snažit vycházet při úpravě stravy z aktuálního jídelníčku konkrétního pacienta. Někteří lidé mají navíc ze zdravotních důvodů naordinovány i tři různé diety, kvůli kterým se musí výrazně přizpůsobit stravování.

Čtěte také

S postupujícím věkem se také může stát, že přestaneme dobře snášet některé potraviny, které nám do té doby nedělaly problém. „Často se to projeví třeba průjmem, zvýšenou plynatostí nebo naopak zácpou. Takové potíže způsobují například mléčné výrobky, zelenina, kysané zelí a podobně," vysvětluje Jitka Tomešová.

Podle jejích slov je v takových případech vždycky dobré pátrat po příčině. Pokud začneme mít nějaký ze zmíněných problémů, který trvá delší dobu, je užitečné testovat a zkoušet, jaké potraviny mohou být příčinou. A následně je z jídelníčku vyřadit nebo jejich příjem alespoň omezit. „Pokud jsou ale zdravotní problémy urputnější a dlouhodobější, je dobré vyhledat lékaře," radí nutriční terapeutka.

Spustit audio