Škodu na majetku můžete způsobit takřka kdykoliv. Jak probíhá vyrovnání?

Když přijdete k někomu na návštěvu a nedopatřením buď vy, nebo třeba vaše dítě v bytě něco rozbijete či poškodíte, finanční kompenzace spadá na vás. Náhrada škody se přitom může týkat v podstatě jakéhokoli poškození jakéhokoli majetku.

Občanský zákoník říká, že věcnou škodou rozumíme to, oč se snížila hodnota majetku poškozeného. Zjednodušeně řečeno, má majitel nárok na náhradu za každé poškození nebo zničení věci.

„Nejčastější příčinou vzniku škod jsou dopravní nehody. Může jít ale i o poškození majetku zaměstnavatele, dítě může způsobit škodu ve škole, může jít o poničení či odcizení odložených věcí a samozřejmě i o škodu způsobenou při trestné činnosti,“ vyjmenovává příklady věcné škody advokát Mgr. Petr Cilínek s vlastní advokátní praxí v Praze.

Domluva by měla hrát prim

V případě poškození majetku by mělo dojít nejprve na předsoudní fázi, kdy se obě zúčastněné strany - tedy poškozený a škůdce - pokusí domluvit na náhradě škody. „Ve chvíli, kdy se strany nedohodnou, musí dojít na soud, který jako jediná instituce u nás může přiznat nárok na náhradu škody,“ dodává Petr Cilínek.

Ilustrační foto

Ještě před předáním celé záležitosti soudu, by měl poškozený zaslat škůdci vyzývací dopis, ve kterém ho vyzve k uhrazení škody. Pokud viník odmítne zaplatit, anebo na výzvu vůbec nezareaguje, může poškozený věc již postoupit soudu.

Výši škody a konkrétní nárok na náhradu určuje soudní znalec. Na webových stránkách ministerstva spravedlnosti lze najít seznam odborníků na všechny oblasti a přímo se na ně obrátit. Případně může být soudní znalec v dané kauze jmenován soudem.

Když se viník nechce k poškození věci přiznat, je opět potřeba obrátit se na soud. „Občansko-právní soud v rámci soudního řízení stanoví soudního znalce, který přezkoumá nárok na náhradu škody i její případnou výši,“ říká advokát.

Proti rozhodnutí soudu je samozřejmě možné podat odvolání. „Může to udělat jak poškozený, tak škůdce. Mohou se vyjádřit k odbornému posudku, mohou nesouhlasit s výší náhrady a podobně," uzavírá Petr Cilínek.

Spustit audio